Een herdenking in Tibet

Duizenden pelgrims beklommen vandaag de heuvel bij het Deprung Klooster in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa om het 42 meter hoge portret van Boeddha te kunnen bewonderen. De afbeelding werd naar jaarlijkse gewoonte onthuld bij het klooster uit de vijftiende eeuw om de geboorte van Boeddha te herdenken.

Maandag zei China's nieuwe gouverneur in Tibet dat de Dalai Lama, de god-koning van de Tibetaanse boeddhisten, naar Tibet mag terug keren, op voorwaarde dat hij dat doet als Chinees burger en dat hij afstand doet van zijn standpunt over Tibet zodat onderhandelingen met Peking aan de gang kunnen blijven. ,,Over de soevereiniteitskwestie kan niet worden gediscussieerd. Hij mag zich ook niet uitlaten over de mensenrechten'', aldus de gouverneur. Chinese communistische troepen bezetten Tibet in 1951. De regering in Peking heeft altijd volgehouden dat Tibet eeuwenlang deel heeft uitgemaakt van het Chinese grondgebied. De Dalai Lama ontvluchtte Tibet in 1959 na een mislukte opstand. De gouverneur, Jampa Phuntsok, zei dat recente gesprekken met topadviseurs de verstandhouding tussen de twee partijen heeft verbeterd, maar dat een eventuele ontmoeting van de Dalai Lama met president Bush in Washington ,,niet ten goede zou komen van zijn contacten met de regering in Peking''.