`De tweeling' wordt ingezonden naar Oscars

De Nederlandse film De tweeling wordt door Nederland iingezonden als kandidaat voor de Oscar in de categorie `beste buitenlandse speelfilm'. Een commissie met vertegenwoordigers van verschillende vakorganisaties selecteerde de verfilming door regisseur Ben Sombogaart van Tessa de Loo's roman over een Duitse en een Nederlandse zuster die kibbelend terugkijken op de Tweede Wereldoorlog.

De door Anton Smit en Hanneke Niens geproduceerde film is met ruim 600.000 bezoekers na Pietje Bell de best bezochte bioscoopfilm van het afgelopen seizoen. De film zal begin volgend jaar in Noord-Amerika worden uitgebracht door distributeur Miramax, die doorgaans stevige campagnes voert rond de Oscars. In de categorie `beste buitenlandse film' werden Nederlandse inzendingen sinds 1955 zes keer genomineerd en drie keer bekroond. Andere Nederlandse inzendingen zijn dit jaar in de categorie `beste korte film' Beet! van Annemarie van de Mond, geproduceerd door Jacqueline de Goey, en in de categorie `beste korte animatiefilm' Car Craze van regisseur Evert de Beijer, geproduceerd door Willem Thijssen. Over eventuele inzendingen in de documentaire categorieën is nog geen beslissing genomen.