Bush blijft Irak-beleid verdedigen

President Bush heeft gisteren in een toespraak tot oorlogsveteranen zijn Irak-beleid verdedigd tegen toenemende kritiek en positieve kanten van de Amerikaanse bezettingsoperatie in dat land gesignaleerd.

Bush zei dat de Verenigde Staten zich niet zullen terugtrekken uit Irak of uit de oorlog tegen het terrorisme. Democratische politici deden de toespraak af als ,,lege retoriek''.

Bush sprak op de dag dat het Amerikaanse dodental in Irak na de oorlog het dodental tijdens de oorlog overschreed. Het dodental sinds 1 mei, toen de president de oorlog als beëindigd verklaarde, is nu 140, tegen 138 tijdens de oorlog. Gisteren kwam een Amerikaanse soldaat om en werden twee anderen gewond bij een aanslag op hun konvooi in Hamariya, 25 kilometer ten noordwesten van Bagdad. Een andere Amerikaanse soldaat kwam bij een ongeluk om het leven.

Bush zei in zijn toespraak in St. Louis dat het gaat om een keuze tussen ,,beschaving en chaos''. ,,Er zal geen terugrekking zijn. We zijn in het offensief tegen de Saddam-loyalisten, de buitenlandse strijders en de crimenele bendes die de Irakezen en de coalitietroepen aanvallen'', zei hij. ,,Terroristen verzamelen zich in Irak om de vooruitgang van de vrijheid te ondermijnen. En hoe meer vooruitgang we boeken in Irak, des te wanhopiger de terroristen zullen worden. Al-Qaeda en de andere wereldwijde terreurnetwerken zien in dat de nederlaag van Saddam Hussein een nederlaag voor hen is.''

De president erkende dat de Amerikaanse bezettingsoperatie gevaarlijk is en niet snel zal eindigen. Hij verwees naar de wederbouw van het naoorlogse Duitsland en Japan, die ook jaren hadden geduurd, maar de inspanning waard waren geweest.

De toespraak leek de toenemende onvrede in het Congres niet te kunnen beteugelen. Potentiële Democratische presidentskandidaten vielen Bush na afloop aan. Zo sprak senator Bob Graham van ,,dezelfde oude fout, dezelfde oude lege retoriek, dezelfde oude suikerlaag over een zeer slechte situatie''. Een andere potentiële kandidaat, Huis-afgevaardigde Dick Gephardt, zei dat het onbegrijpelijk is dat de VS niet meer doen om de last met andere landen te delen bij het brengen van vrede in Irak.

Vooral de kosten baren steeds meer Congresleden, ook Republikeinen, zorgen. ,,Dit gaat jaren en honderden miljarden dollars vergen en honderduizenden troepen om deze inspanning vol te houden'', zei de Republikeinse senator Chuck Hagel op de Amerikaanse televisie. De Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, zegt vandaag in The Washington Post dat voor de wederopbouw van Irak tientallen miljarden dollars nodig zijn. Bush zei gisteren dat hij met het Congres zal samenwerken om aan de noodzakelijke fondsen te komen.