Blairs adviseur: Irak echt gevaar

Veiligheidsadviseur John Scarlett van de Britse premier Tony Blair heeft de omstreden waarschuwing verdedigd dat Irak onder de verdreven president Saddam Hussein `binnen 45 minuten' massavernietigingswapens kon inzetten.

Scarlett zei dit gisteren voor de commissie-Hutton die de dood van de Britse wapenexpert David Kelly onderzoekt. De 45-minutenclaim stond in het inlichtingenrapport dat vorig jaar september onder leiding van Scarlett werd opgesteld. Het rapport was een belangrijke pijler onder het besluit van de Britse regering tot deelname aan een oorlog in Irak.

In mei beschuldigde de Britse omroep BBC de regering-Blair ervan het Iraakse gevaar te hebben ,,aangedikt''. Voor de 45-minutenclaim zouden onvoldoende harde aanwijzingen zijn. De BBC stoelde deze beschuldiging, naar later kwam vast te staan, op beweringen van Kelly, een vooraanstaande deskundige op het gebied van Iraakse massavernietigingswapens die werkte voor het Britse ministerie van Defensie.

Scarlett, voormalig voorman van de Britse geheime dienst MI-6 en huidig voorzitter van het Joint Intelligence Committee (JIC) zei gisteren dat de 45-minutenclaim stoelde op een betrouwbare bron. ,,De waarschuwing kwam via een gevestigde en betrouwbare lijn en citeerde een hoge Iraakse militair die in een zodanige positie verkeerde dat hij het kon weten'', aldus Scarlett. Hij zei dat de beslissing om de claim in het rapport op te nemen geheel aan hem was geweest.

Blairs veiligheidsadviseur ontkende dat de inlichtingendiensten onder grote druk van de regering stonden om het gevaar van Irak zo af te schilderen dat het gemakkelijker zou worden om het Britse parlement en de publieke opinie te overtuigen van de noodzaak van een oorlog tegen Saddams bewind. ,,Dat is geen faire analyse'', zei hij.

Scarlett nam het op voor Blairs communicatie-directeur Alastair Campbell, die volgens de BBC een cruciale rol gespeeld in het aandikken van het Iraakse gevaar. Volgens Scarlett had Campbell geen inhoudelijke bemoeienis met het Irak-dossier gehad. Volgens de BBC had Campbell er juist voor gezorgd dat de – volgens de omroep: ongefundeerde – 45-minutenclaim in het inlichtingenrapport terecht was gekomen.

Half juli, ruim een week nadat door toedoen van het ministerie van Defensie was uitgelekt dat Kelly de (aanvankelijk geheime) bron van de BBC was geweest, werd de wapenexpert dood gevonden in de buurt van zijn woning. Hij pleegde vermoedelijk zelfmoord.

De commissie-Hutton ondervraagt vandaag minister van Defensie Geoff Hoon over de toetstandkoming van het Irak-dossier en het laten uitlekken van de naam van Kelly als BBC-bron. Voor morgen staat Blair op de rol.