Air France houdt kleine winst over

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft tegen de verwachting in een lichte winst geboekt over het eerste kwartaal van dit jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de winst wel met 97,5 procent afgenomen, van 159 miljoen euro tot vier miljoen euro nu.

Air France boekt daarmee een beter resultaat dan de meeste andere grote Europese luchtvaartmaatschappijen, die onder druk van de oorlog in Irak en de sars-epidemie, verlies boekten. Voor Air France kwam bij deze negatieve factoren ook nog eens een viertal stakingsdagen, waarvan de schade geschat wordt op 55 miljoen euro. De schade van de sars-epidemie wordt geraamd op ongeveer honderd miljoen euro. Desondanks heeft de maatschappij zowel in het vracht- als het passagiersvervoer bijna twee keer zoveel omzet gehaald als de gemiddelde vergelijkbare concurrent in Europa. De omzet bedroeg 3,009 miljard euro, 9,2 procent minder dan vorig jaar toen 3,315 miljard werd gehaald.

Specialisten hadden verwacht dat Air France verlies zou lijden. De meest pessimistische hadden dat geschat op 53 miljoen euro, de meest optimistische op 12 miljoen euro. Het uiteindelijke resultaat wordt dan ook als `tamelijk goed' beoordeeld, temeer daar de schuldenlast van 2,91 miljard euro ongewijzigd is gebleven. Ook zijn de uitgaven aan publiciteit en aan commissies voor reisbureau's gedaald met 16,1 procent. De prestatie werd vanochtend op de beurs beloond met een lichte stijging van de waarde van het aandeel met 0,7 procent tot 14,50 euro.

Een negatieve factor blijven de personeelslasten die met 3,6 procent toenamen tot 1,02 miljard euro. Air France voert op dit moment gesprekken met KLM over mogelijke samenwerking dan wel fusie.