3.000 Indianen krijgen gebied ter grootte van Zwitserland

De Canadese regering heeft maandag een eigen grondgebied aan een inheemse indianenstam toegekend. Het gebied, waarbinnen de 3.000 Dogrib gemeenschap zichzelf mag besturen, is bijna zo groot als Zwitserland. Na dertien jaar onderhandelingen werd het akkoord ondertekend door de Canadese premier, Jean Chrétien, en leiders van de indianenstam. Met andere stammen zijn onderhandelingen gaande over soortelijke overeenkomsten.

De Dogrib krijgen de controle over 39.000 vierkante kilometer land in het noorden van Canada, gelegen tussen de Great Slave en Great Bear meren. In dat gebied liggen ook de twee diamantmijnen die Canada rijk is. De Indianen mogen het gebied en de natuurlijke bronnen exploiteren, inclusief de diamantmijnen.

Naast het eigendomsrecht en de controle over hun eigen ontwikkeling, krijgen de Indianen ook het recht op zelfbestuur. De Dogrib gemeenschap zal raadsleden en opperhoofden verkiezen. Iedereen mag stemmen en zich kandidaat stellen, maar ten minste de helft van de raadsleden en het opperhoofd moeten afkomstig zijn van de Dogrib gemeenschap.

De Canadese federale regering behoudt de controle over de strafrechtelijke wetgeving en de regering van de Noordwestelijke Gebieden blijft bevoegd voor gezondheid en onderwijs. Daarenboven mogen de wetten van de Dogrib, ook de Tlicho genoemd, niet in strijd zijn met de wetten van de regering. Visserij en industriële ontwikkeling vallen onder de bevoegdheid van de Indianen. Zij hebben ook recht op een deel van de inkomsten afkomstig van de intensieve energieprojecten in hun gebied.

Zowel premier Chretien als Alexis Arrowmaker uitten in de krant Las Vegas Sun hun genoegen over het akkoord. ,,Vandaag is duidelijk dat u uw cultuur en trots in stand hebt weten te houden, ondanks de evolutie van de maatschappij'', sprak de premier de Dogrib toe. ,,Dit is de glorie van Canada - we kunnen zijn wie we zijn en terzelfdertijd deel uitmaken van een groter Canada'', zei Chretien. Arrowmaker beaamde die uitspraak. ,,Wij hebben gekregen wat ons beloofd werd'', voegde hij eraan toe.