VS: Iraakse politie trainen in Hongarije

Het Amerikaanse gezag in Irak is van plan de komende anderhalf jaar 28.000 Irakezen naar Hongarije te sturen om er een intensieve opleiding tot politieman te volgen. Dat meldde gisteren The New York Times.

Bernard Kerik, de voormalige New Yorkse politiecommissaris die zich in Irak met politiezaken bezighoudt, zei dat Washington overeenstemming heeft bereikt met Boedapest over het gebruik van de Hongaarse luchtmachtbasis Taszár. Daar zouden de Iraakse agenten een spoedopleiding volgen. Het is volgens Kerik onmogelijk die opleiding in Irak te geven, omdat de bestaande politie-academies niet groot genoeg zijn.

De Hongaarse regering wacht met een reactie op een officieel verzoek van de VS, maar liet doorschemeren daar positief op te zullen reageren.

Op de basis Taszár, een voormalige Sovjet-basis in Zuid-Hongarije, hebben afgelopen winter in ballingschap wonende Iraakse opposanten een militaire training gekregen. Het was de bedoeling drieduizend Iraakse tegenstanders van het regime van Saddam Hussein in Taszár op te leiden. Uiteindelijk kwamen er maar vijftig. Op dit moment is in Taszár alleen Amerikaans burgerpersoneel gelegerd, belast met logistieke taken.

Kerik zei tegen The New York Times dat de opleiding van de Iraakse politie deel uitmaakt van de Amerikaanse poging, de Irakezen te motiveren en in staat te stellen een grotere rol te nemen in het bestuur van hun land. ,,We willen de Iraakse veiligheid in handen van Irakezen leggen'', aldus Kerik. ,,En dit is de enige manier om dat snel te doen.''

De eerste groep van 1.500 Irakezen gaat over vier maanden naar Hongarije. Ze krijgen een opleiding van acht weken. Als ze naar Irak terugkeren volgt daar een aanvullende opleiding van vier tot zes weken, terwijl de volgende groep van 1.500 man in Taszár wordt opgeleid. In totaal moeten aldus 28.000 Irakezen worden opgeleid in een periode van anderhalf jaar. Dan moeten er in Irak 65.000 politieagenten werken. De Amerikanen gaan ervan uit dat dat aantal nodig is om de politie op het gewenste niveau van doelmatigheid te brengen.

Op dit moment werken er in Irak 37.000 Iraakse politiemannen, van wie de meesten al onder Saddam Hussein bij de politie werkten. Drieduizend collega's zijn door de Amerikanen ontslagen wegens hun al te nauwe banden met het vroegere bewind.

Er is de afgelopen maanden in Irak geweld gepleegd tegen Irakezen die met de Amerikanen samenwerken, inclusief de politie. Begin juli werden zeven agenten gedood bij een bomaanslag die werd gepleegd tijdens hun beëdiging.