Vrijlating van F. Spooren geëist

Raadsman G. Knoops heeft vanochtend voor de rechtbank in Den Bosch de onmiddelijke vrijlating gevraagd van zijn cliënt Fons Spooren (39) die ondermeer wordt verdacht van ontucht met minderjarigen.

Knoops voerde aan dat hij recidive uitsloot op grond van onderzoeken van psychiaters en de reclassering. ,,Spooren zou niet langer kiezen voor een dubbelleven'', zei Knoops, ,,hij heeft geen seksverslaving en er is geen sprake van pedoseksuele belangstelling.''

Een eerder verzoek tot vrijlating, gedaan door zijn eerste advocaat J. Schnitzler, wees de rechtbank van de hand. Officier van justitie M. Klinkenbijl maakte vanochtend duidelijk dat de verdachte wat haar betreft in hechtenis blijft.

Aan het begin van de pro formazitting – Spooren was daarbij aanwezig – somde ze de verdenkingen op tegen Spooren, de ex-directeur van PSV. De verdachte, zei ze, pleegde tussen 1992 en 1995 ontucht met een in 1979 geboren jongen, tussen 1997 en 1998 deed hij dat opnieuw met een minderjarige jongen.

Tussen 1 mei 2001 en 12 mei 2003 heeft Spooren volgens de officier van justitie geprobeerd jonge jongens opzettelijk zwaar te mishandelen door in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven onbeschermde seks met hen te hebben, terwijl hij besmet was met het hiv virus, dat aids veroorzaakt.

Klinkenbijl zei dat Spoor heeft toegegeven dat hij wel eens onveilig seksueel contact had, maar dat de manier waarop volgens hem geen kwaad kon. ,,Alle doktoren in Nederland die hiv behandelen zeggen: je moet als je besmet bent altijd een condoom gebruiken. Spooren deed dat niet, dat is kamikaze.''

Spooren ontkende vanochtend schuldig te zijn. ,,Ik denk dat ik bewust beschuldigd ben door het openbaar ministerie.''

De definitieve rechtszaak tegen de ex-directeur van PSV is op 18 en 19 november.