Schiphol belooft Spaarndam rust

Een vliegroute van de nieuwe Polderbaan op Schiphol zal ,,zo snel mogelijk'' worden gewijzigd om de geluidsoverlast in het dorp Spaarndam te verminderen. Dat heeft Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine gisteren toegezegd tijdens een bijeenkomst in het dorpscentrum. Als deze route ten koste gaat van de capaciteit van de luchthaven, ,,dan moet dat maar'', aldus Cerfontaine. De Polderbaan werd op 20 februari geopend voor nachtvluchten. Sinds twee maanden worden er ook dagvluchten uitgevoerd. Een van de uitvliegroutes naar het westen voert over het ruim drieduizend inwoners tellende dorp. Spaarndam had een afspraak met toenmalig minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) dat deze route niet over, maar langs het dorp zou voeren. Van die afspraak zegt Cerfontaine niet op de hoogte te zijn gesteld door het ministerie. ,,Dat vind ik gek'', zegt Cerfontaine. Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN) stemt met de wijziging in. Onduidelijk is nog hoe lang de procedure tot wijziging gaat duren en of ook politiek Den Haag zich er nog over moet buigen. De Tweede-Kamerfracties van PvdA en GroenLinks zijn tevreden over de toezegging van Cerfontaine. PvdA-Kamerlid Samsom: ,,Voor het eerst heb ik een Schiphol-directeur horen zeggen dat het met de capaciteit wel iets minder kan.''

De Spaarndammers willen dat Schiphol zich aan de afspraken houdt. Zij hebben 1500 handtekeningen verzameld die zij Cerfontaine overhandigden, samen met een petitie en een dagboek over de vliegtuigoverlast. Op het omslag staat Hansje Brinker met de vingers in de oren in plaats van in de dijk. De Schiphol-directeur was eerder van vakantie teruggekomen om de grieven van Spaarndam te aanhoren.

REPORTAGE: pagina 3

GERLACH-SHOW: pagina 16