Risotto uit de snelkookpan

Het idee dat risotto een tijdrovend gerecht is om te bereiden help ik bij deze voorgoed de wereld uit. Vrouwen van rijsttelers in Piemonte leerden mij risotto maken in een snelkookpan. Die was beter en lekkerder dan die vreselijke zakjes semi-kant-en-klare risotto waarmee de industrie ons wil opzadelen.

Zelfs de eigenaar van een fabriek waar parboiled rijst werd geproduceerd biechtte op dat hij uit tijdgebrek vaak risotto maakt in een snelkookpan. Hij gebruikt bovendien bouillon van een blokje en voor de smaak voegt hij per persoon 1 eetlepel dubbelgeconcentreerde tomatenpuree uit een tube toe van het merk Mutti (goed spul). Voor andere snelle smaakmakers kan de tomatenpuree vervangen worden door een envelopje saffraanpoeder (voor 2 personen). Wie tijd heeft om wat broccoli schoon te maken, heeft in een wip een heerlijk lichte risotto voor zomerse dagen. De broccoli kookt automatisch tot puree en dat is precies de vorm waarin Italianen harde groenten graag toevoegen aan risotto. Twee vliegen in een razendsnelle klap. Bereiding: Doe de fijngesneden sjalot op een hoopje op de bodem van een snelkookpan en giet de olie erop; de stukjes sjalot zullen de olie vasthouden zodat weinig olie nodig is. Laat de sjalot onaangeroerd smoren op laag vuur tot de stukjes zacht worden. Voeg de rijst toe, roer alles door elkaar over de bodem van de warme pan en rooster de rijst gedurende 1 1/2 minuut. Voeg bouillon en broccoli toe en breng al roerend aan de kook op hoog vuur. Sluit de pan, laat hem op druk komen en houd hem op lager vuur precies 8 minuten op druk; schuif de pan nu en dan met korte stoten heen en weer over het vuur om de rijst in beweging te houden. Laat de druk wegvallen en open de pan. Wie de verkregen bijtgare risotto liever wat minder `vloeiend' wil eten, laat de rijst al roerend in open pan nog 1/2 minuut doorkoken tot de gewenste consistentie. Roer van het vuur af boter en parmigiano door de risotto, proef op zout en serveer in voorverwarmde diepe borden.