Protest tegen verdwijnen Arte

De Amsterdamse programmaraad is bij het Commissariaat voor de Media in beroep gegaan tegen de beslissing van UPC om de cultuurzender Arte per 1 september van de kabel te halen.

De Federatie van Kunstenaarsverenigingen wil dat staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) zich inzet om de tv-zender Arte op de kabel te houden. UPC wil de zender niet langer doorgeven omdat het Frans-Duitse Arte de rechten aan derden, zoals auteurs-, film- en muziekrechten niet wil betalen.

Volgens de Amsterdamse programmaraad had UPC niet eigenmachtig mogen besluiten Arte te vervangen door kinderzender Nickelodeon. De raad heeft het Commissariaat voor de Media verzocht om ,,handhavend op te treden''. Op 25 september is er een hoorzitting met de betrokken partijen; daarna zal het commissariaat uitspraak doen.

De Federatie heeft de staatssecretaris van OCW in een brief opgeroepen te handelen. Directeur Bert Holvast: ,,Arte is een goede, veel bekeken zender. Zoiets mag niet verdwijnen door een conflict over het betalen van rechten, zeker niet nu het toch al magere cultuuraanbod van de publieke omroep door bezuinigingen nog verder dreigt te verschralen.'' Volgens Holvast moet Van der Laan, ook gezien het belang van Arte voor kunstenaars, de betrokken partijen aan tafel zien te krijgen en contact opnemen met haar Franse en Duitse collega's. ,,We verwachten niet dat ze met subsidiegeld het probleem oplost. Ze moet haar bestuurlijke inventiviteit tonen.''