Minder huizen verkocht in juli

Het aantal verkochte woningen is in juli met 11 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vorige maand werden 17.490 woningen verkocht. In juni daalde het aantal verkochte woningen met 9,6 procent.

Dat blijkt uit een berekening op basis van cijfers van het Kadaster, dat gisteren de meest recente koopsomgegevens heeft bekendgemaakt. De gemiddelde woningprijs bedroeg in juli 205.000 euro.

Huizenverkopen zijn sterk seizoensgevoelig. In lente- en zomermaanden worden meer woningen verkocht dan in de winter. Daarom moeten de cijfers vergeleken worden met dezelfde periode een jaar eerder. De verkoopprijs in juli steeg met 1,5 procent ten opzichte van de prijs in juli vorig jaar. De prijsstijging van juni 2002 tot juni dit jaar bedroeg nog 3 procent.

In juli maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bekend dat het gemiddeld aantal dagen dat een woning te koop staat in het tweede kwartaal van dit jaar met bijna een vijfde is gestegen tot 67 dagen. In het duurdere segment is dit 124 dagen. In dezelfde periode vorig jaar was dat 100 dagen.

Ook het appartement, dat traditioneel het snelst verkocht wordt, werd in het tweede kwartaal moeilijker verkoopbaar. Hier steeg de gemiddelde verkooptijd van 41 naar 52 dagen. Volgens de Kadaster-cijfers van gisteren kostte een appartement in juli gemiddeld 152.000 euro, tegen 150.000 euro in juli vorig jaar. Volgens het Kadaster liep het aantal verkochte appartementen in juli terug tot 4.544, een daling van 8,5 procent.

Uit gegevens van het Kadaster blijkt verder dat in 2002 de prijzen in de provincies Flevoland (23 procent), Drenthe (21 procent) en Friesland (17 procent) het hardst gestegen zijn ten opzichte van een jaar eerder. De minst grote stijgingen vonden plaats in Utrecht en Noord-Holland (beide 3 procent).

WWW.NRC.NL: dossier woningmarkt