M. Asscher directeur van Athenaeum

Schrijver, ambtenaar en oud-uitgever Maarten Asscher wordt directeur van de Amsterdamse boekhandel Athenaeum. Hij volgt Guus Schut op, die volgend jaar met de vut gaat.

Athenaeum is zeer tevreden met de komt van Asscher. ,,Hij is een uitstekende kandidaat en hij is zeer gemotiveerd'', zegt scheidend directeur Schut, die dit jaar dertig jaar aan de winkel verbonden is. Athenaeum Boekhandel werd in de jaren zestig opgericht door uitgever Johan Polak. Het bedrijf omvat de Athenaeum Boekhandel en het geljknamige nieuwscentrum, beide aan het Spui in Amsterdam, een winkel in Haarlem en een vestiging voor studieboeken aan de Amsterdamse Wibautstraat.

Asscher (46) is nu nog directeur Kunsten op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Daar blijft hij tot november werken, daarna wil hij enkele maanden werken aan een nieuw boek. Op 1 maart treedt hij in dienst van Athenaeum, waar hij de eerste acht maanden door Schut zal worden ingewerkt.

De zelfstandigheid van de boekwinkel is voor Asscher een van de aantrekkelijkste kanten van zijn nieuwe baan, die hem meer trok dan een voortgezette loopbaan bij de rijksoverheid. Daar zou hij door het roulatiesysteem waarschijnlijk verder van de cultuursector verwijderd zijn geraakt. ,,Deze baan is dertig jaar niet vrijgekomen. Athenaeum is onafhankelijk en maakt geen deel uit van inkoopcombinaties, dat is voor mij een culturele waarde op zich.''

Asscher heeft nooit in een boekwinkel gewerkt, maar kent de literaire wereld goed door zijn werk als uitgever. Tot 1998 was hij directeur van uitgeverij Meulenhoff, onderdeel van PCM Uitgevers. ,,De boekenwereld is binnen de cultuur een bijzondere deelsector, onder meer door de relatieve onafhankelijkheid in zowel geest als materie.'' Precieze plannen met de winkel heeft Asscher nog niet: ,,Dat zou voorbarig zijn. Het mooie is dat we samen kunnen bepalen wat verstandig is, zonder concernbindingen of strategische kaders.''

Het boek waar Asscher vanaf november aan gaat werken wordt een novelle of een roman, ,,afhankelijk van hoe complex ik het durf te maken''. Het zal verschijnen bij uitgeverij Augustus; Asscher is een van de auteurs die uitgeverij Meulenhoff twee jaar geleden de rug toekeerden.