Liberty Media uit race om Vivendi

Liberty Media, het Amerikaanse kabel- en mediabedrijf van de mediatycoon John Malone, is afgevallen in de race om de Amerikaanse amusementsbezittingen (filmstudio's, kabeltelevisiestations en pretparken) van het noodlijdende Franse mediaconcern Vivendi Universal.

Liberty Media, dat in Nederland eigenaar is van UPC, liet gisteravond weten de vraagprijs van minimaal 14 miljard dollar (12,9 miljard euro) te hoog te vinden om een aankoop te kunnen rechtvaardigen.

De Amerikaanse divisie Vivendi Universal Entertainment moet worden verkocht om schulden van het Franse moederconcern af te lossen. De biedingen die tot dusver zijn gedaan liggen ver onder de vraagprijs van 14 miljard dollar. De schuld van Vivendi bedraagt 13 miljard euro. De omzet van het noodlijdende concern is in het tweede kwartaal met 60 procent gekelderd tot 6,13 miljard euro, zo maakte Vivendi vorige maand bekend.

Eerder al trokken het Amerikaanse filmbedrijf Metro-Goldwyn-Mayer, dat een bod had gedaan van 11 miljard dollar, en het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast zich terug. Er zijn nu nog twee kandidaten over: het Amerikaanse televisienetwerk NBC, dat eigendom is van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, en een beleggersgroep onder leiding van ex-topman Edgar Bronfman Jr. van Seagram.

Seagram is overigens het Canadese conglomeraat waarvan Vivendi in 2000 voor 34 miljard dollar Universal kocht en dat zich, net als vervolgens Vivendi, in Universal verslikte. Eerder had dat al het Japanse elektronicaconcern Matsushita (Panasonic) gedaan, dat Universal aan Seagram had weten te verkopen.

Het Amerikaanse Viacom, eigenaar van de tv-stations CBS en MTV, heeft alleen belangstelling voor de kabelkanalen van Vivendi.

Het bod van NBC zou neerkomen op een aandelenruil, waarbij Vivendi 20 tot 25 procent krijgt in een nieuwe onderneming die verder gecontroleerd zou worden door General Electric. Vivendi zou door die aandelen te verkopen aan het broodnodige geld kunnen komen.

Vivendi zou vanavond beslissen met welke partij het in zee gaat, al meldt de website van de Wall Street Journal vandaag dat het bestuur van Vivendi de beslissing wil uitstellen. Het zou zelfs een beurgang voor Universal overwegen.