Leerling legt hoofddoek af na verbod

De Marokkaanse leerlinge Noual al Maach van het Utrechtse r.-k. Gregorius College, die haar hoofddoek niet langer op school mocht dragen, legt dit schooljaar haar hoofddoek af.

Al Maach, die in havo-5 is zit, heeft de schooldirectie laten weten het ,,fijn te vinden om op school te blijven'', ook zonder hoofddoek. Dit meldt B. van de Ven, rector van de school. Zelf was ze niet voor toelichting bereikbaar. De andere leerlinge, Noual Mahdadi, die in mei zakte voor haar havo-examen, heeft de school verlaten. Gisteren is het schooljaar begonnen.

Het Gregorius verbood de leerlingen vorig schooljaar een hoofddoek in de klas te dragen, omdat dat strijdig zou zijn met de katholieke grondslag van de school. De twee leerlingen vochten het verbod in juni aan bij de Commissie Gelijke Behandeling. Die stelde de school in het gelijk, omdat een bijzondere school aan haar leerlingen eisen mag stellen die nodig zijn voor de verwezenlijking van de grondslag van de school.

Volgens rector Van de Ven vroeg Al Maach vorige week zelf een gesprek met hem aan. ,,Ik zei: `Je zult nu voortaan je hoofddoek af moeten laten'. Ze antwoordde: `Ik heb erover nagedacht en ik kies voor deze school'. Ze stond voor haar zaak en bekende dat ook haar ouders niet gelukkig waren met de hoofddoek.'' Van de Ven heeft de indruk dat Al Maach vorig jaar door haar vriendin was overgehaald een hoofddoek te dragen.

Dick Houtzager, juridisch beleidsmedewerker bij het Landelijk Bureau voor Racisme, had het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling graag aan een rechter voorgelegd. ,,Niet alleen het aanhangen van een godsdienst is een recht, ook het belijden ervan. Dus het dragen van een hoofddoek'', aldus Houtzager. ,,Dat zou juridisch wel eens zwaarder kunnen wegen dan de vrijheid van onderwijs.''

Het schoolreglement waarin vorig jaar alleen sprake was van een hoofddekselverbod is aangescherpt. Van de Gregorius-leerlingen is 12 procent allochtoon.