Kraken dvd strafbaar

Beheerders van websites die programmacodes publiceren om dvd's te kraken, zijn strafbaar. Dat heeft het gerechtshof in Californië gisteren bepaald. Een lagere rechter had bepaald dat het publicatieverbod van het controversiële dvd-kraakprogramma DeCSS inging tegen de vrijheid van meningsuiting van de sitebeheerders.

De zaak liep sinds 1999 en was aangespannen door de DVD Copy Control Association (DVD CCA), een organisatie van de Amerikaanse filmindustrie, tegen computerprogrammeur Andrew Bunner. Hij was een van de honderden mensen die een verwijzing publiceerden naar het programma DeCSS.

De maker van de software, de Noorse tiener Jon Johansen, werd eerder dit jaar in Noorwegen vrijgesproken van inbreuk op auteursrechten.

De zaak is nog niet geheel opgelost. Het Californische hof heeft de vraag of de code om dvd's te beveiligen werkelijk een bedrijfsgeheim is verwezen naar een lagere rechter.