Kagame wint verkiezingen in Rwanda

De eerste presidentsverkiezingen in Rwanda na de genocide van 1994 zijn gewonnen door de zittende president Paul Kagame. Een bevolking die voor 85 procent bestaat uit Hutu's, koos een Tutsi als president.

Kagame eiste vanmorgen vroeg al de zege op nadat pas ruim de helft van de stemmen was geteld. Op dat moment had hij 94,3 procent van de stemmen. Zijn naaste belager, Faustin Twagiramungu, kwam niet verder dan 3,5 procent. Twagiramungu weigerde vanochtend de uitslag te erkennen. ,,Dit is geen democratie.''

Negen jaar geleden werden zo'n 800.000 Tutsi's en gematige Hutu's vermoord op initiatief van extremistische Hutu-organisaties. Daarna greep een rebellenbeweging van Tutsi's, geleid door Paul Kagame, in juli 1994 de macht.

De 45-jarige Kagame hield vannacht een overwinningstoespraak in het Amahoro-stadion in de hoofdstad Kigali waar duizenden van zijn aanhangers zich hadden verzameld. ,,Deze zege vormt de fundering voor de volgende ontwikkelingsfase die we nu ingaan'', zei hij, zijn vuist in de lucht beukend. ,,Onze overwinning moet de buitenwereld duidelijk maken dat Rwanda op de goede weg is.''

Waarnemers zeiden dat de verkiezingen vreedzaam zijn verlopen. Maar van echt vrije verkiezingen was volgens westerse diplomaten geen sprake. Het staatsapparaat wordt gecontroleerd door het door Tutsi's gedomineerde Rwandese Patriottisch Front (RPF) van Paul Kagame. Oppositiepartijen krijgen nauwelijks toegang tot de media en de belangrijkste oppositiepartij, de MDR, is onlangs verboden. Tegen de belangrijkste oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen, Faustin Twagiramungu, werd een haatcampagne gevoerd.

De door de RPF beheerste regering van Kagame staat sinds de genocide voor de herculische taak om slachtoffers en daders te verzoenen in een overbevolkt land.

Om de kwade geesten van het bloedbad te beheersen, heeft ze gekozen voor een systeem van benauwende staatscontrole dat nauw aansluit bij de centralistische traditie van het land.