John Scofield

Een metronoom is niet besteed aan John Scofield. De gitarist heeft een timing die op z'n zachtst gezegd slordig is en sleept gedurende een nummer steeds verder achter de beat aan. Maar wie maalt erom als het werkt. Juist die nonchalante rommeligheid maakt Scofield tot de meest funky jazzgitarist van zijn generatie. Op Up All Night maakt hij die reputatie weer helemaal waar. De elf nummers lopen over van de smeuïge licks en stekelige solo's. De aankleding is lekker kaal gehouden – de maximale versiering bestaat uit hier en daar een accentje van een blazerssectie – zodat alle aandacht naar Scofileds gitaar gaat. Die heeft hij voor de gelegenheid opgewaardeerd met nieuwe effectpedalen en een sampler. De oud-begeleider van Miles Davis schuurt, piept, jammert en gromt er een eind op los. Scofield is misschien niet de snelste of strakste gitarist ter wereld, maar niemand heeft zo'n sprekend klankenpalet als hij.

The John Scofield Band: Up All Night (Verve, 065 596-2) Distr Universal

    • Edo Dijksterhuis