Intelligent en gedreven effect-politicus

Toen hij in 1998 met 24.008 voorkeurstemmen als 25-jarige student bedrijfskunde de Tweede Kamer binnenkwam, gold Camiel Eurlings als één van de nieuwe politieke talenten van de CDA-fractie. Het was dan ook opmerkelijk dat voor de jonge politicus uit het Limburgse Valkenburg, die volgende maand dertig wordt, geen plaats was in Balkenende I vorig jaar, noch in het nieuwe kabinet. Kamerleden Wijn en Ross-Van Dorp, die met Eurlings in 1998 werden gekozen, werden staatssecretaris van respectievelijk Financiën en Volksgezondheid. Eurlings kreeg wel de prestigieuze buitenlandportefeuille in de fractie, maar geen plek in het fractiebestuur. Met zijn aanwijzing vandaag door het partijbestuur als lijsttrekker van het CDA voor de Europese verkiezingen in juni volgend jaar zit de politieke carrière van Eurlings weer in de lift. Dat vindt ook zijn belangrijkste politieke opponent van de afgelopen tijd in de Tweede Kamer, Bert Koenders (PvdA). ,,Als je zo jong door je partij naar voren geschoven wordt als Europees lijsttrekker, gaat het goed met je'', aldus Koenders die tijdens de coalitieonderhandelingen tussen PvdA en CDA een reeks vinnige woordenwisselingen had met de CDA'er over de kwestie Irak. Koenders typeert Eurlings als een `fanatieke doorbijter' en een `demagogisch maar intelligente effect-politicus'. CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt noemt de nieuwe Europese kandidaat-lijsttrekker `gedreven en idealistisch'. ,,En hij heeft oog voor het doorvertalen voor wat onder de mensen leeft.''

Camiel Martinus Petrus Stefanus Eurlings koppelt jeugdigheid aan ervaring: hij zit al tien jaar in de politiek. Als 21-jarige werd hij gekozen in de gemeenteraad van Valkenburg, ook al met voorkeurstemmen. En hij heeft het niet van een vreemde, die belangstelling voor de politiek: zijn vader was wethouder in Valkenburg en is nu Gedeputeerde in Limburg.

Voordat hij toetrad tot de Kamer in 1998 werkte hij een blauwe maandag voor Canon in Japan en twee jaar bij DSM in Geleen. Als Kamerlid hield hij zich aanvankelijk bezig met welzijn, verkeer en buitenlandse zaken. Toen Maxime Verhagen vorig jaar na de verkiezingen fractievoorzitter werd, nam Eurlings het hoofdwoordvoerderschap Buitenlandse Zaken over. En nu Hanja Maij-Weggen, de voormalige lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, commissaris der koningin wordt in Noord-Brabant, schuift het `nuuje Limburgse jong', zoals hij zichzelf tijdens zijn verkiezingscampagne in 1998 noemde, door naar Europa. Maar hij benadrukte vanochtend dat deze ,,eervolle en belangrijke functie'' voor hem geen `fin de carrière' is. ,,Ik ga nu eerst vol voor Europa. Maar u kunt er zeker van zijn dat u mij hier terugziet.''