Hagemeyer daalt op hoger Damrak

Op het Damrak wist de toonaangevende AEX-index vanmorgen boven de 330-puntengrens te blijven. Grootste negatieve uitschieter was handelshuis Hagemeyer, dat nog steeds geen overeenkomst heeft met de banken over een financieringsplan.

Hagemeyer publiceerde vanmorgen een verlies van 129,3 miljoen euro en is naarstig op zoek naar een oplossing voor zijn financiële problemen. Het concern kon vanmorgen nog geen uitzicht geven op een snel akkoord met de banken. Beleggers reageerden vanmorgen negatief op het nieuws, waardoor het aandeel tegen het middaguur op een verlies stond van 2,5 procent. Verder had LogicaCMG last van winstnemingen, met als gevolg dat het aandeel met 1,8 procent daalde.

De maatgevende AEX-index, graadmeter voor 25 hoofdfondsen, noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 331,6 punten. Andere belangrijke Europese beurzen moesten het eveneens doen met geringe koersstijgingen. In Frankfurt stond de DAX-index op een winst van 0,19 procent, terwijl in Parijs de CAC-index ruim 0,5 procent hoger stond. De FTSE-graadmeter in Londen daalde licht, met 0,3 procent tegen het middaguur.

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was IHC Caland. Het bedrijf was gisteren nog de grootste daler, met een koersverlies van 4,1 procent. Dat gebeurde nadat het had bekendgemaakt zijn scheepswerf Van der Giessen-de Noord te gaan sluiten. Het maritiem bedrijf gaat zich bovendien splitsen in twee beursgenoteerde ondernemingen. Vanmorgen was het aandeel weer 1,57 procent duurder.

Een andere winnaar was supermarktbedrijf Ahold. Het concern maakte bekend zijn Amerikaanse dochteronderneming Golden Gallon, een keten van benzinestations en zogenoemde gemakswinkels, te verkopen. De koper is het Amerikaanse bedrijf The Pantry. Het verkoopbedrag werd niet prijsgegeven. Met de verkoop wil het bedrijf zijn schuldenlast verder verkleinen. De koers van het aandeel liep daardoor verder op met 1,45 procent.

Op de valutamarkten was de euro was iets lager. De koers van de Europese munt stond aan het eind van de ochtend op 1,0830 dollar tegen een slotkoers van 1,0860 dollar op de voorgaande dag. In ponden sterling was de Europese munteenheid met 0,6920 onveranderd.