Geen zwart gat voor Krajicek

Oud-tennisser Richard Krajicek is op de US Open begonnen aan zijn nieuwe baan als toernooidirecteur. ,,Ik sta elke dag zonder pijn op.''

Op het toernooi waar Richard Krajicek zijn tenniscarrière had willen beëindigen, loopt hij in een korte spijkerbroek rond als de baas van het Rotterdamse ABN AMRO-toernooi. Aan de hand van Stanley Franker – vorig jaar toernooidirecteur in Ahoy' – leert de 31-jarige Nederlander de kneepjes van zijn nieuwe vak. Hij schudt handjes en maakt praatjes met zijn oud-collega's in de players lounge van de US Open. In New York hoopt Krajicek toptennissers te kunnen bewegen over zes maanden naar het Nederlandse indoortoernooi te komen. Morgen heeft hij zijn eerste vergadering met alle andere toernooidirecteuren van het profcircuit. Langzaam begint Krajicek te wennen aan het idee dat hij in de toekomst in een pak naast de baan zal komen te staan.

Voor het eerst in twee maanden denkt Krajicek in New York met enige weemoed terug aan de tijd dat hij zelf nog speelde. ,,Toen ik Rohan Goetzke (zijn oud-coach, red.) hier tegenkwam kreeg ik even een nostalgisch gevoel. Toen gingen de gedachten even terug naar het verleden. Ik heb hier nooit een bevredigend toernooi gespeeld. Ik vertrok bijna altijd met een katertje uit New York. Ik mis het tennis niet echt. Ik ben niet in een zwart gat terecht gekomen'', zegt Krajicek op de dag dat Pete Sampras in het Arthur Ashe-stadion officieel afscheid neemt van het tennis.

Krajicek gaat niet kijken naar het eerbetoon dat de Amerikanen brengen aan de succesvolste tennisser ooit, die hij in zijn loopbaan zes keer wist te verslaan. Het voormalige servicekanon gaat liever kijken naar de partij van Martin Verkerk tegen de jonge Amerikaan Alex Bogomolov jr. ,,Ik vind tennis eigenlijk alleen maar leuk als ik voor iemand kan zijn. Ik ga echt niet zomaar naar een partij zitten kijken'', zegt Krajicek die Verkerk onlangs adviseerde een cortisoneninjectie te nemen tegen de slijmbeursontsteking in zijn schouder.

Dergelijke injecties konden bij Krajicek uiteindelijk niet de pijn uit zijn elleboog verdrijven. Op het toernooi van Rosmalen volgde twee maanden geleden een onvermijdelijk afscheid. ,,Toen ik speelde was ik altijd stijf als ik opstond. Nu sta ik eindelijk elke dag zonder pijn op. Ik geniet van mijn pensioen. De baan van toernooidirecteur neemt zo'n drie maanden per jaar in beslag. Wat ik in de toekomst ga doen weet ik nog niet precies.''

De oud-Wimbledonwinnaar heeft onlangs zijn studie rechten aan de Open Universiteit opgepakt. De tennisser die in het verleden zijn VWO-opleiding nooit heeft afgemaakt wil zijn intellectuele bagage vergroten. ,,Ik vind het belangrijk mezelf op te leiden. Er zijn twee studierichtingen die mij interesseren: rechten en financiële zaken. Wat ik met de studie ga doen, weet ik nog niet precies. Voorlopig ben ik ook nog bezig met het organiseren van een gala-avond voor mijn foundation. Ik heb gesproken met de tennisbond over het geven trainingen aan jonge talenten. Als een soort sparringpartner met een beetje ervaring. En verder besteed ik tijd aan mijn gezin en doe ik mijn werk voor het toernooi in Rotterdam.''

Volgens de oud-prof ligt het deelnemersveld bijna vast. ,,We hadden een lijstje met spelers die we wilden hebben. Ik mag geen namen noemen, maar ik kan nu al wel zeggen dat het veld er straks goed uit zal zien. Ik zal straks in Ahoy' het aanspreekpunt voor de spelers zijn. Veel tennissers weten dat ik nu toernooidirecteur ben. Ik maak vaak eerst een gewoon praatje met ze voordat ik over Rotterdam begin. De laatste tijd heb ik veel aan de telefoon gezeten. De echte zaken worden gedaan door de managers. Ik ga zelf niet onderhandelen over startgelden en zo'', zegt Krajicek, die in het verleden zelf meer dan eens een aanvaring over de financiën had met de vorig jaar overleden oud-toernooidirecteur Wim Buitendijk.

Nu is al zeker dat toppers al Andy Roddick, Carlos Moyá en Gustavo Kuerten over een half jaar niet naar Rotterdam komen. De drie liggen vast bij de twee andere toernooien die in dezelfde week worden gespeeld. Krajicek zou graag de Amerikaanse nummer één van de wereld Andre Agassi strikken voor een optreden in het sportpaleis. Of dat daadwerkelijk gaat lukken is nog niet duidelijk. ,,We hebben een bepaald budget en we moeten volgens het contract met de hoofdsponsor een bepaald aantal topspelers halen. Met die verplichting gaat het wel lukken'', glimlacht Krajicek.

    • Koen Greven