Geen nieuw krediet voor Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer heeft na twee maanden nog altijd geen overeenkomst bereikt met zijn geldschieters over een nieuw financieringsplan. Wel bleek vanmorgen dat het verlies hoger is dan verwacht.

Hagemeyer, een handelaar in producten als kabels, schakelaars en veiligheidsmateriaal voor de bouw en industrie, zit al twee jaar in de problemen. De economische neergang in de Verenigde Staten en Europa hebben het bedrijf uit Naarden hard getroffen. De vraag naar de producten nam sterk af, een trend die niet snel zal veranderen. ,,Op dit moment is er geen aanwijzing voor een verbetering van de marktsituatie'', aldus bestuursvoorzitter Rob ter Haar.

Door de snelle daling van het operationele resultaat en de hoge schuld voldoet Hagemeyer niet meer aan de criteria die financiële instellingen hebben gesteld toen zij kredieten ter beschikking stelden. Hagemeyer is daarom al sinds juni in gesprek over nieuwe voorwaarden en heeft tijdelijk een vrijstelling van zijn financiers gekregen om de bestaande kredieten te blijven gebruiken. De huidige gesprekken gaan over een langdurige vrijstelling én over een geheel nieuw financieringsplan, aldus Ter Haar.

De topman weigerde iets te zeggen over de duur van de gesprekken of over nieuwe voorwaarden van de banken. Volgens analisten heeft Hagemeyer 300 miljoen euro nodig om de balans weer in orde te krijgen. Het is volgens analisten de vraag of de finaciers dit bedrag ter beschikking willen stellen.

Hagemeyer zei wel dat de nieuwe afspraken zullen leiden tot hogere financieringslasten in de tweede helft van 2003. Voor het hele jaar verwacht het een verlies van meer dan 200 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar werd een verlies geboekt van 129,3 miljoen euro, iets groter 123 miljoen euro die het bedrijf eind juli zei te verwachten en een dramatische ontwikkeling vergeleken met de 58 miljoen euro winst die het in dezelfde periode in 2002 behaalde. De omzet daalde van 4,1 miljard naar 3,2 miljard euro.

Hagemeyer wordt vooral hard getroffen in Groot-Brittannië. Het voerde daar de afgelopen jaren een nieuw softwaresysteem voor de logistieke operatie, iets dat mislukte en waardoor klanten wegliepen. Het marktaandeel in deze belangrijke markt zakte in de tweede helft van 2002 van 26 procent naar 22 procent. Hagemeyer verwacht dat de problemen onder controle zijn en dat het marktaandeel geleidelijk zal worden teruggewonnen.