Emotioneel afscheid

Een zwaar geëmotioneerde Pete Sampras heeft gisteravond afscheid genomen van het proftennis. Tijdens een ceremonie van een klein half uur waarin oud-kampioenen als Jim Courier, John McEnroe en Boris Becker de winnaar van veertien grandslamtoernooien toespraken, kon Sampras zijn tranen niet bedwingen.

,,In mijn hart wist ik dat mijn tijd om te stoppen nu gekomen is'', zei Sampras. ,,Ik hoef voor mezelf niets meer te bewijzen op de tennisbaan. Het is een moeilijke beslissing geweest, maar ik kan er vrede mee hebben.''

De tennisser die zijn emoties niet vaak toonde op de baan, barstte gisteravond tijdens zijn afscheidsceremonie in New York al na een minuut in tranen uit. Sampras kreeg een staande ovatie van vijf minuten. Bijna 22.000 toeschouwers waren in het Arthur Ashe-stadion aanwezig. Andre Agassi stuurde een videoboodschap waarin hij Sampras de beste speler aller tijden noemde. ,,Het was een voorrecht om jouw rivaal te zijn'', sprak Agassi tot zijn landgenoot.

Sampras kreeg een zilverkleurige plaquette als eerbewijs van de Amerikaanse tennisbond. Zijn vrouw Bridgette Wilson en zoon Christian van tien maanden stonden hem bij. Op de US Open won de 19-jarige Sampras in 1990, als jongste winnaar ooit, zijn eerste grandslam. Vorig jaar won hij in New York zijn laatste toernooi.