Edwards stopt na mislukte sprongen

De Britse hinkstapspringer Jonathan Edwards heeft in Parijs bij de WK atletiek afscheid genomen van de wedstrijdsport. De 37-jarige domineeszoon uit Londen, sinds 1995 wereldrecordhouder met een afstand van 18,29 meter, stopte gisteren na twee mislukte pogingen op zijn favoriete onderdeel.

Edwards, die een staande ovatie kreeg, had voor de WK besloten dat dit zijn laatste toernooi zou zijn. Hij heeft een enkelblessure, waardoor ver springen niet mogelijk is. ,,Het is een wonder dat ik hier aan de start sta'', zei hij. ,,Dat wonder maakte me duidelijk dat het tijd is om er mee te stoppen'', zei de olympisch kampioen van 2000.

De Zuid-Afrikaan Jacques Freitag is de nieuwe wereldkampioen bij het hoogspringen. De lange atleet (2.07 meter) kwam in Parijs tot een hoogte van 2,35 meter. De Zweed Stefan Holm werd tweede met een sprong van 2,32 meter. De Canadees Mark Boswell kwam tot eenzelfde hoogte, maar hij had daarvoor meer pogingen nodig en werd dus derde.

De Russische Svetlana Feofanova heeft de wereldtitel polsstokhoogspringen veroverd. Ze kwam tot een hoogte van 4,75 meter en bleef daarmee de Duitse Annika Becker vijf centimeter voor. Het brons ging naar de Russische Jelena Isinbajeva die 4,65 meter overbrugde.

De Wit-Rus Ivan Tikhon werd wereldkampioen kogelslingeren. Hij won met een afstand van 83,05 meter. Daarmee bleef hij de Hongaar Adrian Annus (80,36) en de Japanner Koji Murofushi (80,12) ruim voor.

Gert-Jan Liefers plaatste zich voor de finale van de 1500 meter. De Nederlands recordhouder eindigde in zijn serie als zesde en kwalificeerde zich als `beste verliezer' van de twee series. Landgenoot Kamiel Maase ziet af van deelname aan de 5000 meter. Hij werd zondag achtste op de tien kilometer en gaat ,,tevreden naar huis''.