De Waart eerder weg bij orkest

Edo de Waart (62) vertrekt voortijdig als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dat hij sinds 1989 leidt en waar zijn contract afloopt in 2007. Wanneer De Waart precies vertrekt is nog onzeker, hij zal wel gastdirecties blijven vervullen. De Waart kondigde vorig jaar zijn vervroegde ontslag aan als chef-dirigent van de Nederlandse Opera, waar hij een contract had tot en met 2005. Hij wilde meer tijd voor gezinsleven en vertrekt daar aan het eind van dit seizoen. Vanaf het seizoen 2004-2005 wordt De Waart artistiek directeur en chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Hij werd daar in juli na twee succesvolle optredens in eerste instantie benoemd voor vijf seizoenen, waarin hij telkens minstens veertien weken zal dirigeren. De Waart, die bij de Opera wordt opgevolgd door Ingo Metzmacher, was eerder chef in Rotterdam, Minnesota, San Francisco en Sydney, waar hij dit jaar opstapt.