Bommen Bombay `werk van radicale islamieten'

De daders van de twee zware bomaanslagen van gisteren in de stad Bombay moeten volgens de Indiase autoriteiten worden gezocht in radicaal-islamitische hoek. De autoriteiten menen dat de aanslagen te maken hebben met de bloedige hindoe-rellen tegen moslims vorig jaar in de oostelijke deelstaat Gujarat. Intussen is het dodental van de dubbele aanslag opgelopen tot 52; er zijn 150 gewonden geteld.

Minister Chhagan Bhujpal, nummer twee van de regering van de staat Maharashtra waarvan Bombay de hoofdstad is, legde vandaag het verband tussen de in taxi's verborgen bommen van gisteren en het geweld vorig jaar in de staat Gujarat, ten noordoosten van Maharashtra.Hij deed dat vanmorgen op de Indiase televisie. Een van beide aanslagen van gisteren had plaats vlakbij een hindoe-tempel midden in een wijk die hoofdzakelijk wordt bevolkt door migranten uit Gujarat.

In 2002 vonden zo'n 2000 mensen, voornamelijk moslims, de dood bij rellen in Gujarat die volgden op de brandstichting in een overvolle trein met hindoe-pelgrims die terugkwamen van de heilige stad Ayodhya in het noorden van India. Daarbij werden 58 mensen gedood.

Volgens een functionaris van Maharashtra zijn de bomaanslagen van gisteren de jongste in een serie aanslagen die Bombay al acht maanden teisteren, telkens in wijken die bevolkt zijn door Gujarati's. ,,We denken dat dat het werk zou kunnen zijn van extremistische moslimbewegingen zoals Lashkar-e-Taïba of een andere groepering.'' Volgens India wordt de groep door Pakistan gesteund.

India heeft Lashkar ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een groot deel van de aanslagen die het land de afgelopen jaren hebben getroffen.

Het recente geweld in India tussen hindoes en moslims gaat terug op de verwoesting door radicale hindoes in 1992 van de Babri-moskee in de voor de hindoes heilige stad Ayodhya in het noorden van India. Volgens een gisteren vrijgegegeven rapport van een door de rechterlijke macht bevolen onderzoek liggen onder de fundamenten van de moskee resten van een bouwwerk uit de tiende of elfde eeuw. De onderzoekers konden het niet eens worden of het de resten zijn van een hindoe-tempel, zoals veel hindoes stellen.

Vandaag zijn de veiligheidsmaatregelen in Bombay nog verscherpt. Gisteravond vond de politie negen ontstekers op het spoor dicht bij de stad Nasik, op 200 kilometer ten noorden van Bombay. Miljoenen hindoes nemen de komende dagen de trein om de festiviteiten ter ere van een hindoefeest bij te wonen.