Bijverzekeren van pil kan niet, zegt branche

De zorgverzekeraars zeggen niet alles aanvullend te kunnen verzekeren wat minister Hoogervorst van Volksgezondheid uit het verplichte ziekenfondspakket wil halen.

Als voorbeeld geeft directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland aan dat de pil bijvoorbeeld niet aanvullend te verzekeren is, waardoor de kosten voor rekening van de gebruiker zullen komen. Dit komt doordat alleen gebruikers van de pil zich hiervoor aanvullend zullen verzekeren, waarmee de verzekering net zo duur wordt als de pil zelf.

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, waarbij alle circa vijftig zorgverzekeraars zijn aangesloten, wil dat als de politiek gaat snijden in het basispakket, dat volgens de regels van verzekerbaarheid zou moeten zijn. ,,Stel dat vier miljoen vrouwen de pil gebruiken, dan zullen ook slechts vier miljoen vrouwen zich hiervoor verzekeren. Verzekeren werkt alleen als meer mensen zich verzekeren tegen iets dan er daadwerkelijk gebruik van maken, dus alleen voor onvoorziene risico's''. Wel aanvullend te verzekeren is de onvoorspelbare zorg, met uitzondering van spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames die in het basispakket dienen te blijven.

Daarnaast vinden de zorgverzekeraars dat de minister duidelijkere, en consequentere keuzes zou moeten maken over de manier waarop hij in het ziekenfondspakket wil snijden. ,,In de krant lezen we dat IVF uit het pakket gehaald moet worden, waarom dan niet alle andere vruchtbaarheidsbevorderende handelingen?'', aldus Bontje.

De zorgverzekeraars pleiten er voor dan een heel zogeheten `vruchtbaarheidspakket' er uit te halen, waaronder ook sterilisaties, kraamzorg en verloskundige zorg.

De zorgverzekeraars gaan hierin verder dan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, die aankondigde vooralsnog enkel fysiotherapie, tandartsbezoek, de pil en IVF-behandelingen uit het ziekenfonds te willen halen.

Ook zou volgens de zorgverzekeraars de helft van de medicijnen die nu in het basispakket zitten, niet meer standaard vergoed hoeven te worden, zoals bijvoorbeeld de zeer populaire cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Op dit moment zitten ongeveer 10.000 soorten medicijnen in het basispakket.

Kunstgebitten, hoortoestellen en andere hulpmiddelen betreffen volgens de zorgverzekeraars de voorspelbare zorg, waardoor deze goed in het ziekenfondspakket kunnen blijven.

De behandelingen en medicijnen die de zorgverzekeraars aanvullend zouden kunnen verzekeren zijn eveneens maatregelen waarover makkelijk zogenoemde `drempelgelden' geheven kunnen worden. De zorgverzekeraars stellen voor om patiënten bij onder meer huisartsenbezoek en het afhalen van medicijnen bij de apotheek, direct een bijdrage van ongeveer vijf euro af te laten rekenen. Mensen zouden zo bewuster moeten worden van wat zorgbehandelingen en medicijnen kosten. ,,Wat je voor niets krijgt is weinig waard'', aldus voorzitter Hans Wiegel in een gesprek met deze krant.

Het kabinet wil 1,5 miljard euro bezuinigen op de gezondheidszorg. Het budget was afgelopen jaar 45 miljard euro.

VRAAGGESPREK: pagina 12

    • Esther Rosenberg
    • Erik van der Walle