Ahold verkoopt winkelketen in de VS

Ahold verkoopt zijn dochter Golden Gallon in de Verenigde Staten aan het Amerikaanse The Pantry. Dit hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt. Over het bedrag dat met de overname is gemoeid, wil Ahold niets kwijt. Analist T. van Ooijen van SNS Securities schat het bedrag op tussen de 37,5 en 75 miljoen dollar.

De verkoop van Golden Gallon, een keten van gemakswinkels voor benzine en levensmiddelen in het zuidoosten van de VS, past naar eigen zeggen in de strategie om Ahold zodanig te herstructureren dat het concern zich kan richten op zijn kernactiviteiten in de levensmiddelenhandel. De mededingingsautoriteiten moeten de transactie nog goedkeuren. Ahold verwacht de verkoop in het vierde kwartaal van dit jaar definitief te kunnen afronden.

Ahold kocht Golden Gallon in 2000. In 2002 had de keten een omzet van 375 miljoen dollar. Die omzet is niet door accountants gecontroleerd, zo liet het door boekhoudschandalen achtervolgde bedrijf weten. De 138 Golden Gallon-winkels zijn gevestigd langs snelwegen in Tennessee en Georgia.

De activa die bij de transactie worden verkocht, omvatten de Golden Gallon-activiteiten, het werkkapitaal en al het onroerend goed. De meer dan 1.000 werknemers van de winkels gaan allemaal over naar The Pantry.

The Pantry, met het hoofdkantoor in Sanford, North Carolina, is de op twee na grootste onafhankelijke keten van dag- en avondwinkels in de Verenigde Staten.

Het bedrijf is genoteerd op de technologiebeurs Nasdaq en beheert ongeveer 1.300 winkels.