ADSL-aanbieders rekenen per byte

De grote internetaanbieders in Nederland stunten met ADSL. Gebruikers gaan betalen per megabyte.

Er woedt een felle concurrentiestrijd aan de onderkant van de markt voor breedbandinternet. Internetaanbieder Het Net, een dochter van KPN, introduceerde gisteren een goedkoop ADSL-abonnement. KPN volgt concurrenten Zon en Tiscali. Deze twee providers maakten vorige week al bekend de prijs voor snelle internettoegang via ADSL drastisch te verlagen. Zon rekent nu 14,95 euro per maand voor het goedkoopste abonnement, Tiscali 24,95 euro en Het Net voor het eerste jaar 17,95 euro. Wanadoo, de vierde grote provider in Nederland, rekent sinds kort ook 24,95 euro per maand.

Nieuw bij de goedkope ADSL-abonnementen is de invoering van een zogenoemde datalimiet. Abonnees mogen niet meer onbeperkt informatie ophalen van internet, zij zijn gebonden aan een maximum. Zon hanteert een datalimiet van 250 megabyte (MB) met een meerprijs van 1 cent per iedere extra MB. Het Net heeft eenzelfde maximum en eenzelfde meerprijs. Wanadoo heeft een datalimiet van 1.000 MB en Tiscali 2.000 MB.

De datalimieten van Zon en Het Net zijn relatief klein. Een doorsnee gebruiker van breedbandinternet haalt maandelijks zo'n 1.000 MB binnen aan mails, webpagina's, foto's, muziek en software. Met de datalimiet vervalt het voordeel van de vaste prijs per maand. Een voordeel is dat de gebruiker gaat betalen naar gebruik. ,,Dat zou op termijn weleens de standaard kunnen worden'', aldus de Consumentenbond in juni.

Zon zegt het goedkope ADSL-tarief te kunnen aanbieden, omdat het bedrijf deels gebruikmaakt van eigen bekabeling van moederbedrijf Versatel. Zon hoeft zo minder netwerkcapaciteit in te kopen bij KPN. Ook Tiscali gebruikt voor een deel een eigen netwerk (BabyXL). Zon, Tiscali en Wanadoo hebben evenwel geen landelijke dekking en hebben het ADSL-netwerk van KPN nodig om meer klanten te kunnen bereiken.

Telecomconcern KPN heeft daarmee een sterke positie op de ADSL-markt in Nederland. Het bedrijf maakte vorige week bekend dat het 95.000 nieuwe ADSL-aansluitingen heeft gerealiseerd in het tweede kwartaal. De drie KPN-providers – Het Net, Planet Internet en Xs4all – hebben nu samen ongeveer 513.000 ADSL-klanten. De doelstelling voor het aantal ADSL-aansluitingen voor het einde van 2003 is verhoogd van 600.000 naar 675.000. Inmiddels zou KPN meer dan 80 procent van de Nederlandse ADSL-markt in handen hebben. Gekeken naar de totale breedbandmarkt, ADSL en kabel, ligt dat percentage op 35 procent.

De aanbieders van kabelinternet doen bescheiden mee in de prijzenslag. AtHome en Casema hebben goedkope budgetabonnementen van 17,95 en 19,95 euro per maand, maar die hebben een lage snelheid. Een basisabonnement met een vergelijkbare snelheid als de ADSL-abonnementen kost 29,95 euro. Kabelproviders Casema en Chello zijn nog iets duurder.