Zeker 41 doden bij bomslagen in Bombay

Bij ten minste twee en mogelijk vier bomexplosies in Bombay zijn vandaag zeker 41 doden en 125 gewonden gevallen. Volgens de Indiase politie is er nog geen informatie over de vraag wie verantwoordelijk is voor de aanslagen.

De chef van de politie van Bombay verklaarde dat een van de bommen ontplofte nabij de historische Poort van India, een drukbezocht monument in het toeristische centrum van Bombay, de financiële hoofdstad van India. Een andere explosie vond plaats vlakbij een politiepost bij de hindoetempel Mumba Devi in het centrum. Het persbureau Reuters maakte ook melding van twee andere explosies. Het is niet zeker of het hier ook om aanslagen gaat.

Volgens een woordvoerder van de stad waren de bommen geplaatst in twee taxi's. Het netwerk voor mobiele telefonie in Bombay viel uit omdat velen in paniek familie en vrienden belden. De materiële schade zou groot zijn. De autoriteiten riepen politiemannen van verlof terug en vaardigden veiligheidswaarschuwingen uit in Bombay en de hoofdstad New Delhi. Buurland Pakistan, waarmee India al decennia op gespannen voet leeft, heeft de aanslagen veroordeeld.

De aanslagen komen luttele uren na de vrijgave van een langverwacht rapport door de archeologische dienst van de Indiase overheid over een religieuze plaats in de noordelijke stad Ayodhya. Zowel hindoes als moslims maken aanspraak op die heilige plek. Het dispuut zou ook aan de basis liggen van eerdere aanslagen in Bombay. In maart kwamen elf mensen om bij een aanslag op een trein. Die aanslag kwam één dag na de tiende verjaardag van gewelddadigheden die in 1993 het leven kostten aan meer dan 250 mensen. Volgens de politie waren in maart extremistische moslims verantwoordelijk.