Testen van xtc-pillen blijft taboe ondanks dood meisje

Het CDA houdt vast aan een verbod op het testen van xtc-pillen op houseparty's en in discotheken. Dat zegt Kamerlid W. van de Camp in reactie op de dood van een 15-jarig meisje uit Belfeld, afgelopen zaterdag, na gebruik van xtc op een zogenoemde `raveparty' in Heerlen.

De christen-democraten vinden dat van pillen testen het signaal uitgaat dat xtc-gebruik door de vingers mag worden gezien. ,,Wie xtc-pillen wil laten testen kan op genoeg andere plaatsen terecht'', aldus Van de Camp.

Kamerlid U. Lambrechts (D66) zegt dat haar partij ,,nog steeds ongelukkig'' is met het CDA-standpunt, dat een meerderheid van de Kamer deelt. ,,Je mag disco's niet verbieden de tests te laten uitvoeren'', vertelt ze. ,,Dat is een blokkade, dat is een verkeerd spoor.'' D66 hoopt dat het inzicht van de Kamer verandert. De VVD oordeelde eind 2001 dat van de tests een ,,verkeerd signaal'' uitgaat. Kamerlid Nicolaï betichtte toenmalig minister Borst (Volksgezondheid), die aan de tests wilde vasthouden, van een ,,half gedoogbeleid'' van harddrugs. Bij de formatie is vorig jaar bepaald dat testen van pillen bij party's en clubs moest worden gestopt.

Het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) in Zuid-Limburg had bij de party, die werd georganiseerd in discotheek de Peppermill, graag pillen willen testen, aldus preventiemedewerker F. van Hoof van het CAD in Sittard. Maar dat is volgens hem ,,helaas'' niet toegestaan. Het 15-jarige meisje werd vrijdagnacht op het feest onwel, waarna ze naar de EHBO-post op het terrein werd gebracht. Ze werd vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze 's ochtends bezweek. Directeur S. Otten van de Peppermill zegt dat het meisje de EHBO'ers nog heeft verteld dat ze zeker acht pillen had ingenomen. Volgens de politie hadden de organisatie en de politie ,,uitgebreide voorzorgsmaatregelen'' genomen die waren gericht op handhaven van de openbare orde en het tegengaan van drugsgebruik. Wie xtc-pillen bij zich had moest die inleveren. De politie heeft twaalf mensen met xtc of speed aangehouden.

,,Ik zeg niet dat onze aanwezigheid de dood van het meisje had voorkomen'', zegt Van Hoof, ,,maar het is heel nuttig om via de tests te ontdekken wát er precies wordt geslikt. En zeker, het testen kan mogelijk ook direct ernstige problemen voorkomen.'' Hij wijst op een onderzoek van de Stichting EDU-Care, die op grote party's het EHBO-werk verricht: ,,Dat onderzoek wijst uit dat het testen van xtc-pillen niet aanzet tot een groter gebruik van de tabletten.''

Drugsexpert H. Wychgel van het Trimbos Instituut omschrijft de dood van het meisje als een incident. ,,Overlijden door drugsgebruik in disco's komt niet zo vaak voor. Hij zegt dat een 15-jarige ,,extra kwetsbaar'' is, ,,omdat ze nog in de groei is''. Bovendien ,,reageren meisjes slechter op pillen dan jongens''. Wychgel betreurt het dat testen van pillen in disco's niet meer is toegestaan. ,,Het testen leidt er vooral toe dat we weten wat voor tabletten precies in omloop zijn. Met die gegevens kunnen we waarschuwingen laten uitgaan.''