Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de regeling van minister voor Vreemdelingzaken Rita Verdonk voor het specifiek pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gaat hier om een erfenis van LPF-minister Nawijn, die voor ,,schrijnende gevallen'' een uitzondering wilde maken. Ned.2, 18.20-18.55u.

Maandag Prinsjesdag. In deze laatste aflevering de hoogleraar middeleeuwse letterkunde Herman Pleij. Hij houdt zich intensief bezig met de Nederlandse volksaard door de eeuwen heen. Ook een gesprek met Anil Ramdas die de afgelopen drie jaar correspondent was in India voor NRC Handelsblad. Ned.3, 20.22-22.00u.

Netwerk. Reportage over de Bosnische familie Alibegovic die al meer dan tien jaar in Nederland woont maar nog steeds geen zekerheid over een verblijfsvergunning heeft. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) kan nu elk moment met de criteria voor een specifiek pardon komen. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer een reportage over de verdroging van Nederland. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

De fascinaties van Boudewijn Büch. Laatste aflevering van een 11-delige herhaling. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.42-20.22u.

Dokument: De Verbouwing. Slot van de herhaling van een tweeluik over de verbouwingsperikelen van het huis van Kees van Langen en Marie Veerman in Volendam. Ned.1, 22.58-23.47u.

AMUSEMENT

Albert meets Celine in New York. Albert Verlinde praat met zangeres Celine Dion, met fragmenten uit haar shows in Las Vegas. RTL4, 21.30-22.30u.

SPORT

Tennis: US Open 2003. Eerste uitzending van het dagelijkse verslag van het Grand Slam tennistoernooi US Open in New York. In het laatste half uur volgt een samenvatting van de gespeelde wedstrijden. RTL5, 17.35-24.00u.

FILM

Dunkirk (Leslie Norman, 1958, Engeland). Sobere oorlogsfilm met documentaire inslag, over Britse reddingsoperatie in Normandië anno 1940. Mooi spel van John Mills, Richard Attenborough. BBC2, 18.50-21.00u., zwart-wit.

The Bodyguard (Mick Jackson, 1992, VS). Whitney Houston maakt filmdebuut als bedreigde mega-zangeres in schamel marketingprodukt. Haar afstandelijke beschermengel Kevin Costner ontdooit gaandeweg. SBS6, 20.30-23.00u., met reclame.

.Honeymoon in Vegas (Andrew Bergman, 1992, VS). Schuimende lichtgewicht komedie wekt herinneringen aan Preston Sturges en Mel Brooks. Inzet van cynisch scenario over echt en onecht, bluf en eerlijkheid is het voorgenomen huwelijk tussen privé-detective Nicolas Cage en onderwijzeres Sarah Jessica Parker. Ook met James Caan en een conventie van Elvis-imitators. V8, 20.30-22.15u.

The Italian Job (Peter Collinson, 1969, Engeland). Misdaadkomedie waarin Noel Coward (vanuit de gevangenis) en Michael Caine in Turijn de grootste verkeersopstopping aller tijden organiseren. BBC2, 22.00-23.35u.

La reine blanche (Jean-Loup Hubert, 1991, Frankrijk). Alleen in Frankrijk zelf uitgebracht melodrama over echtpaar dat opgeschrikt wordt door terugkeer van jeugdliefde. Toch met Catherine Deneuve, Richard Bohringer en Jean Carmet. TV5, 22.30-0.25u.

Out of control (Dominic Savage, 2002, Engeland). BBC-televisiefilm over drie jongens die de verleiding van de kleine misdaad niet kunnen weerstaan. Drugs, joy-riding en allerlei andere vergrijpen markeren de levens van de hoofdrolspelers, die uiteindelijk in een jeugdgevangenis terechtkomen. Ned.3, 21.00-22.00u.

RADIO

Kunststof. Saxofonist Bart Suèr vertelt over zijn werk als begeleider van diverse hiphop, soul en r&b-artiesten. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van biodynamisch therapeute Aielette Maris in Zaltbommel een gesprek met docente Frans aan de universiteit van Amsterdam Manet van Montfrans. Zij publiceerde een essay over de Franse schrijver Georges Perec. In het tweede uur praat schrijver en programmamaker Cherry Duyns over zijn werkplek en fragmenten uit het Indïe-Archief van Philips' Holland. 747AM, 22.02-24.00U.

Faros wetenschap. Laatste aflevering van een serie zomeruitzendingen gaat over het belang dat Nobelprijswinnaar (1913) Heike Kamerlingh Onnes hechtte aan goede instrumentmakers. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.