Succesvol weekeinde softbalsters

De softbalsters van Sparks en Terrasvogels kenden een succesvol weekeinde. Het Haarlemse Sparks won in het Italiaanse Forli de Europa Cup voor landskampioenen. In de finale werd Caroussel uit Rusland met 2-0 verslagen. Eerder had Sparks de thuisploeg en favoriet, Forli, al uitgeschakeld. De Europa Cup II werd een prooi voor de vrouwen van Terrasvogels. Het Santpoortse team versloeg in Valencia Nälsta uit Zweden met 7-2. Terrasvogels kwam op een 2-0 achterstand, maar maakte die slechte start in de derde slagbeurt goed. Daarin kwamen zes honkloopsters over de thuisplaat. Volgens directeur topsport Hans Meijer van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softballbond werpt een nieuwe aanpak zijn vruchten af.

Wat betekenen de prestaties van Sparks en Terrasvogels voor het Nederlandse vrouwensoftbal?

Hans Meijer: ,,Vrij veel, want je wint niet zomaar een Europacup. Onze softbalsters domineren Europa niet, dus is het winnen van een hoofdprijs opmerkelijk. Een paar jaar geleden zijn we binnen de bond een andere koers gaan varen. In samenspraak met de clubs besloten we om tijdens trainingen meer aandacht te besteden aan fysieke aspecten. Niet alleen bij de nationale ploeg, ook bij de clubs wordt meer aan krachttrainingen gedaan. Dat levert resultaat op.''

Is softbal een populaire sport onder vrouwen?

,,Dat valt wel mee, net als bij de meeste sporten hebben de dames andere dingen aan hun hoofd. Het is wel zo dat veel softbalsters jonger zijn dan voorheen. De oorzaak daarvan? Die is moeilijk aan te geven. Er zijn hier minder dan tienduizend vrouwen actief.''

Welke ambities heeft de bond?

,,De laatste jaren hebben we met de vrouwenploeg toegewerkt naar de Spelen van 2004, waarop we jammer genoeg niet aanwezig zijn. De bondscoach, die twee jaar geleden instapte in dat traject, heeft zijn eigen trainingsprogramma's ontwikkeld. Daarop bouwen we voort voor de Spelen van 2008.''