Springruiter Schröder laat kans op EK-goud liggen

Wim Schröder is op het EK voor springruiters in het Duitse Donaueschingen als beste Nederlander geëindigd. Hij moest genoegen nemen met een twaalfde plaats, na uitzicht te hebben gehad op het goud. Gert-Jan Bruggink werd zestiende.

Na de eerste ronde van de derde en tevens finalewedstrijd leek het er op dat de Duitse ruiters hun kansen op eremetaal hadden verknald. Marcus Ehning, na twee wedstrijden aan de leiding, maakte met For Pleasure twee springfouten en zakte terug naar de achtste plaats. Ludger Beerbaum liet met Goldfever een balk vallen en stond zevende. Ook zijn pupil Christian Ahlmann met Cöster maakte een fout en nam de voorlopige zesde plaats in.

Vijf ruiters, waaronder Wim Schröder met Eurocommerce Berlin, namen dankzij een foutloze ronde de eerste vijf plaatsen in. De verschillen in de kop van dit klassement waren zo gering dat ieder foutje zou leiden tot diepe duikelingen op de ranglijst.

Toen de drie Duitsers in de tweede ronde foutloos waren gebleven begon voor hen het wachten op de fouten van de eerste vijf in het klassement. En die kwamen. Schröder kreeg in die tweede manche acht strafpunten erbij, Michel Robert negen en toen de 21-jarige Zwitser Steve Guerdat er ook één maakte had Ahlmann reeds het brons te pakken. Malin Baryard liep met Butterfly Flip een balk uit de lepels en toen kwam Beerbaum op brons. De laatste starter, de Belg Ludo Philippaerts, kon zich met Parco een springfout permitteren om aan kop te blijven, maar niet meer. De onlangs aan zijn meniscus geopereerde ruiter blunderde op de laatste lijn. Het leverde niet alleen een fout op die vier strafpunten kostte, ook kreeg hij een strafpunt voor het overschrijden van de toegestane tijd. Geen goud voor Philippaerts, maar een vierde plek. Alle individuele eremetaal ging naar de Duitsers en zes combinaties eindigden op minder dan een strafpunt van de nieuwe Europees kampioen Christian Ahlmann. Schröder was teruggevallen naar de twaalfde plek.

In de ogen van oud-Europees kampioen Johan Heins, die Wim Schröder begeleidt, waren de fouten die Schröder in de tweede manche maakte verklaarbaar. ,,Vijf parcoursen in drie wedstrijden in vier dagen is voor een zo jonge en nog relatief onervaren combinatie net even te veel. Toch hebben Schröder en Berlin hier enorm veel ervaring opgedaan, die hen volgend jaar zeer goed van pas kan komen richting Athene en op de Spelen zelf'', stelde Heins.

Voordat Schröder aan het traject naar de Spelen in Athene kan denken zal er morgen eerst een oplossing gevonden moeten komen in het conflict dat is gerezen tussen Romp en stal Eurocommerce, de sponsor van de gebroeders Schröder. Uitvloeisel van dit conflict is dat deze stal na dit EK geen paarden meer ter beschikking wil stellen aan de Nederlandse equipes.

    • Jacob Melissen