Soeters bouwt nieuw stadhuis van Zaanstad

Soeters Van Eldonk Ponec architecten gaat het stadhuis van Zaanstad bouwen. Dit heeft het college van B & W besloten na een unaniem advies van de selectiecommissie. Zestien architectenbureaus deden mee aan de besloten prijsvraag, waaronder die van Wiel Arets, Atelier Pro en Thomas Rau.

Volgens B & W richt het winnende ontwerp ,,zich niet alleen op het gebouw, maar ook op de invloed op het gebouw vanuit de omgeving, sociale veiligheid en levendigheid van het gebied.'' Ook vindt men Soeters ,,meer uitgesproken in zijn keuzes dan de andere kandidaten: hij gaat de confrontatie aan tussen moderniteit (vorm en functie) en historie (Zaanse gevels).'' Eerder ontwierpen Soeters Van Eldonk Ponec het masterplan voor de herinrichting van het centrum van Zaanstad. ,,Belangrijk onderdeel hiervan is een route voor voetgangers en fietsers die over het spoor voert'', aldus Soeters. ,,De route voert langs een serie winkels, een hotel, kantoren, woningen, bioscoop en het stadhuis. Deze gebouwen moeten zorgen voor levendigheid in dit gebied, waar nu 's avonds een enkele treinpassagier het perron probeert te bereiken.'' De bouw van het stadhuis, dat 60 miljoen euro gaat kosten, begint in 2005 en moet in 2007 zijn voltooid.