Rwanda kiest

In Rwanda zijn vanochtend de stembureau's opengegaan voor de eerste vrije presidentsverkiezingen sinds 1962, toen Rwanda onafhankelijk werd.

Veruit favoriet is de zittende president, Paul Kagame. Zijn belangrijkste opposant is de voormalige premier Faustin Twagiramungu. Waarnemers dichten hem geen serieuze kans toe, gezien de tegenwerking die zijn campagnestaf de afgelopen weken heeft ondervonden. Zaterdag werden nog twaalf leden van zijn campagneteam gearresteerd; ze zouden van plan zijn geweest vandaag onrust te stichten. Aanhangers van Twagiramungu durven nauwelijks voor hun mening uit te komen uit angst voor represailles.

Van de aanvankelijk vier presidentskandidaten trok zich er gisteren één terug. Alivera Mukabaramba riep haar aanhang op op Paul Kagame te stemmen; ze zei zich terug te trekken om kandidaat Twagiramungu ,,de weg te versperren''. De andere resterende kandidaat, Jean Nepomuscene Nayinzira, maakt volgens waarnemers geen enkele kans. De kiezers in Rwanda, waar analfabetisme nog wijdverbreid is, zetten bij het uitbrengen van hun stem op het kiesbiljet een duimafdruk naast de foto van hun favoriet.

Kagame en Twagiramungu zijn het er over eens dat de belangrijkste prioriteit van de volgende president ligt in het scheppen van banen, het vergroten van de toegang tot onderwijs en het opkrikken van de inkomens; zestig procent van de Rwandezen moet rondkomen van minder dan één dollar per dag. Kagame beschikt over een zekere populariteit; hij heeft sinds 1994 de stabiliteit na de verwoestende genocideperiode hersteld, scholen en ziekenhuizen gebouwd, een proces van verzoening op gang gebracht en de economie weer op gang gebracht. Maar de werkloosheid is groot gebleven en de levensstandaard laag. Bovendien houdt Kagame het land in een ijzeren greep.