Rome en Berlijn praten weer

Geen gefrunnik, geaai en gestreel, zoals het geval is als Silvio Berlusconi zijn vrienden Bush of Poetin ontmoet. Maar de Italiaanse premier en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder kunnen weer door een deur, nadat ze elkaar zaterdag in Verona een uur hebben gesproken.

Tijdens de persconferentie na de ontmoeting met Schröder zei Berlusconi over het conflict met Duitsland: ,,Er is nooit oorlog tussen de Duitse en de Italiaanse regering geweest. En als er geen oorlog is geweest, hoeft er ook geen vrede te worden gesloten.'' Schröder erkende dat, al zei hij wel dat er ,,enkele irritaties'' waren geweest, maar dat die nooit de persoonlijke en politieke relatie tussen hem en Berlusconi hebben aangetast.

De bijeenkomst was bedoeld om de kregeligheden van begin deze zomer te laten verdampen. Toen had Berlusconi een Duitse Europarlementariër uitgemaakt voor een nazi-kapo en omschreef een Italiaanse staatssecretaris Duitsers als luidruchtige nationalisten die de Italiaanse stranden bezetten. Schröder die daarop zijn vakantie naar Italië had afgezegd, was dit weekeinde op uitnodiging van de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, naar Verona gekomen om in een soort verzoeningritueel de opera Carmen in de Arena te bezoeken. Berlusconi die daar ook werd verwacht zei op het laatste moment af, omdat ,,linkse sujetten'' de opera volgens hem wilden misbruiken en verstoren met fluitconcerten tegen de Italiaanse premier. Hij sprak Schröder daardoor een dag later.

Behalve over het gerezen conflict spraken de regeringsleiders ook over de Intergouvernementele Conferentie die 4 oktober begint en die tot een Europese grondwet moet leiden. Berlusconi kan leven met hooguit drie aanpassingen van het ontwerp dat is opgesteld door de Conventie. Schröder wil de tekst liever houden zoals deze nu is, omdat anders alles weer ter discussie kan komen te staan.