Rebellen slaags met leger Liberia: `duizend doden'

In Monrovia zijn het afgelopen weekeinde gevechten opgelaaid tussen het regeringsleger en rebellen. In Bahn, 240 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Monrovia, richtten rebellen van de groep Model een bloedbad aan; daarbij zijn volgens onbevestigde berichten duizend mensen vermoord.

Vandaag een week geleden, na het vertrek van president Charles Taylor, ondertekenden de rebellenbewegingen die zijn regering hadden bestreden en de interim-regering in de Ghanese hoofdstad Accra een akkoord dat een eind moest maken aan veertien jaar van bloedvergieten. Maar zowel de grootste rebellenbeweging, LURD, als de kleinere Model viel – volgens regeringswoordvoerders – het afgelopen weekeinde het leger aan. In Blah, in het district Nimba, werden volgens een plaatselijke radioverslaggever ongeveer duizend burgers afgeslacht en diverse dorpen in brand gestoken, nadat leden van de Model-militie een post van het leger hadden aangevallen. Vijftig kilometer westelijker kwam het tot gevechten tussen regeringsmilitairen en strijders van LURD. Hoeveel slachtoffers die gevechten hebben geëist is onduidelijk. LURD van zijn kant beschuldigde het leger de strijd te zijn begonnen.

Ook bij Buchanan, de door de rebellen van Model beheerste tweede stad van Liberia, is de afgelopen dagen gevochten. Duizenden inwoners van de stad vluchtten zaterdag in de richting van Monrovia. Ook gisteren ging de strijd door. Vijf Amerikaanse helikopters voerden verkenningsvluchten uit. De West-Afrikaanse vredesmacht ECOMIL overweegt troepen naar Buchanan te sturen.

Soldaten van de vredesmacht die zaterdag door de vluchtelingen verlaten dorpen bij Buchanan bezochten, berichtten dat niet de rebellen, maar de regeringsmilitairen met schieten waren begonnen.

Een 150 man tellende Amerikaanse eenheid mariniers heeft zich gisteren uit Monrovia teruggetrokken en zit weer aan boord van de Amerikaanse oorlogsschepen die voor de Liberiaanse kust patrouilleren. Daarmee kwam een eind aan de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Monrovia, die al met al slechts elf dagen heeft geduurd. Volgens een zegsman kunnen de mariniers vanaf de schepen sneller dan vanuit de haven reageren op incidenten. Het vertrek van de Amerikanen viel in Monrovia slecht: veel Liberianen zeiden zich in de steek gelaten te voelen. De enige Amerikaanse militairen in Monrovia zijn de zeventig mariniers die de ambassade van de VS bewaken en dertig man verbindingspersoneel bij de Afrikaanse vredesmacht.