PSV bewijst noodzaak nieuwe opzet

Thuisduels van PSV zijn doorgaans verplichte nummers. Afgezien van de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord winnen de Eindhovenaren op eigen veld meestal de ontmoetingen met de andere ploegen uit de eredivisie. Zaterdagavond werd Willem II met speels gemak verslagen: 6-1.

PSV hoefde niet eens voluit te gaan tegen de Tilburgers. Een sterke periode in de eerste helft was voldoende om het elftal van trainer Wotte op afstand te houden. Na drie doelpunten in zeven minuten konden de PSV'ers hun overwinningspremie niet meer mislopen, al sierde het de thuisploeg dat in de tweede helft jacht werd gemaakt op een grotere zege. Willem II liet dat, afgezien van het eerste halfuur, ook toe. Sinds het vertrek van trainer Adriaanse is die ploeg verworden tot een elftal van brave kostschooljongens.

Het beeld van de wedstrijd tegen Willem II moet een bevestiging zijn geweest voor voorzitter Harry van Raaij van PSV. Deze ijvert al jaren voor een Europese competitie en is kritisch op de in zijn ogen starre houding van de KNVB, die niet verder zou willen kijken dan Nederland alleen. De nivellering slaat toe, vindt Van Raaij, waardoor de kloof tussen de Nederlandse top-drie en de andere ploegen almaar groter wordt. In een interview met de Volkskrant stelde de Brabander zelfs dat de voetballers van PSV eigenlijk een weekend vrij hebben als ze moeten spelen tegen modale tegenstanders. Van Raaij: ,,In de Engelse competitie worden spelers op de proef gesteld, Arsenal en Manchester United moeten voluit gaan om een zege te boeken. In Nederland is het allemaal anders: Ajax, Feyenoord en PSV kunnen het zeker in thuiswedstrijden nog wel eens rustig aan doen tegen minder sterke ploegen.''

Van Raaij is een aanhanger van de Engelse Premier League, alhoewel hij ook beseft dat een dergelijk model niet realistisch is voor Nederlandse begrippen. ,,De Premier League is een merk dat goed in de markt is gezet. Voetballen in die klasse wordt voor veel clubs belangrijk, want spelen in pak 'm beet de First Division levert weinig op. Wel of geen promotie, dat scheelt zo'n twintig miljoen pond.''

De voorzitter van PSV stoort zich echter vooral aan het feit dat de KNVB geen toekomstvisie ontvouwt. ,,Je kunt het eens of oneens zijn met een Europese competitie, maar er moet iets gebeuren. Een league van kleine Europese voetballanden zou een goed begin zijn.'' Maar zit een PSV-supporter te wachten op duels tegen Celtic, Anderlecht en Sporting Lissabon? ,,Natuurlijk, het draait allemaal om goede marketing. Kijk eens naar de Amerikaanse NBA: zo'n model is ook mogelijk voor Europa. Een supporter raakt op een gegeven moment verzadigd als PSV zijn wedstrijden makkelijk blijft winnen. Vroeger stond ik ook op de banken na een 9-0 thuisoverwinning op ADO Den Haag, maar later zag ik de betrekkelijkheid in van zo'n monsterzege. Een fan is toch gebaat bij een spannend wedstrijdverloop?''

Op een plek vlakbij de Oost-tribune, waar de harde kern van de PSV-aanhangers zich verzamelt, zijn de reacties op de uitspraken van Van Raaij verschillend. De oudere supporters erkennen dat PSV zoals tegen Willem II wel erg eenvoudig zijn thuisduels wint, de jongere fans maakt dat vooralsnog weinig uit. Zij juichen voor hun helden Kezman en Robben (die tegen de Tilburgers opzichtig solliciteerde naar een plek in het Nederlands elftal), en lijken zich niet druk te maken om het niveau van de Nederlandse competitie. Over het algemeen betaalt de doorsnee supporter zo'n twintig euro voor een kaartje en wordt een thuiswedstrijd van PSV vooral gezien als een avondje-uit. Voetbalwedstrijden zijn de afgelopen tien jaar toch al veranderd in braderieën. De mars Koning Voetbal is allang ingeruild voor de verkiezing tot Man of the Match, sms-spelletjes, een tune na ieder doelpunt en andere commerciële bedenksels.

Toch zal het bedrijfsleven zich binnen afzienbare tijd van de Nederlandse competitie afwenden, stelt PSV-voorzitter Van Raaij. ,,Ik hoor nu al dat veel zakenrelaties alleen nog maar naar Eindhoven willen komen als we tegen Ajax, Bayern München of AC Milan spelen. Onze eigen competitie is eigenlijk niet meer interessant. In Nederland worden wedstrijden uit Duitsland en Engeland rechtstreeks uitgezonden. Maar je denkt toch niet dat dat andersom ook het geval is? De wereld verandert, maar het Nederlandse voetbal niet. Gezien ontwikkelingen als de multiculturele samenleving en de eenwording van Europa wordt het tijd voor nieuwe ideeën. En dan heb ik het niet over de Benelux-cup, waar de KNVB nu mee komt. We hebben behoefte aan structurele oplossingen, anders komt het Nederlandse voetbal in zwaar weer terecht.''

PSV

6

Willem II

1

PSV-Willem II 6-1 (4-1). 10. Ooijer 1-0, 18. Sektioui 1-1, 32. Rommedahl 2-1, 36. Van Bommel 3-1, 39. Kezman 4-1, 58. Kezman 5-1, 63. Park 6-1. Schds: Vink. Tsch: 32.000.

    • Marcel Abrahams