Oordop en wisselstick verboden

Elektronische communicatie tussen coaches en spelers is verboden tijdens een wedstrijd. Dat heeft de internationale hockeyfederatie (FIH) zaterdag besloten in een speciale zitting. Ook is het per 1 januari 2004 niet meer toegestaan om met het oog op een naderende strafcorner of -bal van stick te wisselen.

Met beide verboden reageert de FIH op twee nieuwe trends, waarvan de eerste in gang werd gezet door de Nederlandse vrouwenbondscoach Marc Lammers. Bij het WK, vorig najaar in Perth, voorzag hij zijn speelsters via nagenoeg onzichtbare oordopjes van belangwekkende informatie bij zogeheten `standaardsituaties in het veld', zoals strafcorners en vrije slagen. Het `vergrijp' kwam pas na drie duels aan het licht.

Lammers maakte gebruik van lacunes in de de regelgeving, maar zijn collega's spraken in Australië schande van het experiment en dienden een klacht in bij de FIH wegens een verkapte vorm van competitievervalsing. Daarop verbood de toernooidirectie het gebruik van de `oordopjes' voor de rest van het wereldkampioenschap, waarna de FIH aankondigde de regels tegen het licht te zullen houden.

Met het verbod van de `wisselstick' reageert de bond op een nieuwe vondst van enkele fabrikanten. Die presenteerden eerder dit jaar een speciaal voor de korte hoekslag vervaardigde en gekromde stick, waarmee de bal harder op doel gepusht kan worden. Spelen met zo'n slagwapen vergt enige aanpassing, reden waarom veel spelers onder wie de Nederlandse international Rob Derikx bij Den Bosch na toekenning van een strafcorner vanaf de zijlijn het nieuwe en gekromde exemplaar krijgen aangereikt.

Over het gebruik van videobeelden tijdens een wedstrijd, ter ondersteuning van de arbitrage bij omstreden situaties, heeft de FIH nog geen besluit genomen. De bond wil eerst de haalbaarheid daarvan nader onderzoeken.