Nederlands record troost voor Kiplagat

Nederland was zaterdag op de WK atletiek in Parijs dicht bij zijn eerste medaille op een wereldkampioenschap sinds 1993, toen Bert van Vlaanderen in Stuttgart brons won op de marathon. De uit Kenia afkomstige Lornah Kiplagat kwam op een groot toernooi voor het eerst voor Nederland uit en werd vierde op de 10.000 meter. Ze had zicht op de derde plaats toen de Chinese Yingjie Sun werd gelost uit de kopgroep van vier waarvan Kiplagat deel uitmaakte. Maar de Chinese kwam terug en bleef Kiplagat – getrouwd met haar coach Pieter Langerhorst – in de slotronde voor. Wereldkampioene werd de Ethiopische Berhane Adere, voor haar landgenote Werknesh Kidane. Kiplagat vestigde met haar tijd van 30.12,53 minuut wel een Nederlands record. Dat stond al ruim elf jaar op naam van Christine Toonstra.

Simon Vroemen plaatste zich zaterdag met schijnbaar gemak voor de finale van de 3.000 meter steeple-chase. Hij eindigde als tweede in zijn serie. ,,Ik verbaas mezelf'', was zijn eerste reactie. In de finale van morgenavond, waarschijnlijk weer een Afrikaanse onderonsje, geeft Vroemen zichzelf ,,minder dan tien procent'' kans op een medaille. Gert-Jan Liefers drong door tot de halve finale (vanavond) van de 1.500 meter. Wilbert Pennings (hoogspringen) en Rutger Smith (kogelstoten en discuswerpen) werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Op de 10.000 meter eindigde Kamiel Maase gisteren op de achtste plaats, als de beste Europeaan. De race was een Ethiopische show, waarin de 30-jarige, viervoudig wereldkampioen Haile Gebrselassie in de slotronde als koploper werd ingehaald door zijn negen jaar jongere landgenoot Kenenisa Bekele. Sileshi Shinie completeerde het Ethiopische succes.

De Surinaamse atlete Letitia Vriesde kwam op de 800 meter niet verder dan de tweede ronde. Begin deze maand won de in Nederland woonachtige atlete goud op die afstand bij de PanAmerikaanse Spelen, maar omdat er een te hoge concentratie cafeïne in haar urine werd aangetroffen, moest ze haar medaille inleveren. Koffie drinkt ze sinds haar positieve plas niet meer. ,,Ik snak wel naar een kopje'', zei de enige Surinaamse deelnemer op de WK zaterdagavond nadat ze de eerste ronde was doorgekomen. Voorlopig houdt ze het bij water en rooibosthee.

Twee hoogtepunten gisteren in Parijs waren de overwinning van de Amerikaanse Kelli White op de 100 meter sprint, voor haar landgenote Torri Edwards en de Oekraïense Zhanna Block. Sensationeel was de wijze waarop zevenkampster Carolina Klüft gisteren wereldkampioene werd. De twintigjarige Zweedse verbeterde haar ene persoonlijke record na het andere.