KPN-bedrijf vreest traag begin UMTS

Het Duitse telecombedrijf E-Plus, een dochter van KPN, verwacht dat de verkoop van UMTS-diensten volgend jaar moeizaam op gang komt. Een serieuze opkomst van de nieuwe generatie mobiele telefoons zal in Duitsland niet voor eind 2004 plaatsvinden. Dat heeft de topman van E-plus, U. Bergheim, tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gezegd.

E-plus zal de UMTS-netwerken, waarvan de Duitse licentie 8,4 miljard euro kostte, eind dit jaar in gebruik nemen. Begin volgend jaar worden de nieuwe mobieltjes gepresenteerd tijdens de Duitse technologiebeurs Cebit. Desondanks verwacht E-plus niet dat er ,,voor het einde van 2004 veel gebeurt dat de verkoop van UMTS aan een doorbraak helpt''. E-plus brengt zijn UMTS-netwerk dit jaar al op gang, omdat het bedrijf daartoe contractueel verplicht is. Het kocht daartoe een deel van het netwerk van Mobilcom.

De netwerken voor snelle diensten voor de mobiele telefoon kampen nog met technische problemen. Ook moet de productie van mobieltjes voor UMTS-diensten, nog op gang komen.

KPN hoopt in Nederland medio 2004 te beginnen met UMTS-diensten. Het telecombedrijf heeft de daadwerkelijk introductie afhankelijk gemaakt van het beschikbare aanbod van UMTS-telefoons en de strategie van concurrenten. Als andere telecombedrijven volgend jaar geen stappen ondernemen om met UMTS te komen, zal KPN ook geen haast maken.

Het telecombedrijf tast de markt voor snelle diensten via de mobiele telefoon nu af met i-mode. Deze telefoons vormen de voorloper van UMTS. ,,Het heeft een langzame start gekend, maar we verwachten een versnelling van de groei'', zei KPN-topman A. Scheepbouwer vrijdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf wil eind dit jaar 1 miljoen toestellen met i-mode hebben verkocht.