Kito krijgt Heerenveen-fans met zijn dribbels op de banken

Een voormalige vluchteling uit Angola was zaterdag medeverantwoordelijk voor de eerste competitienederlaag van Feyenoord. Antonio Francisco Correira is de nieuwe smaakmaker van Heerenveen, waar de Friese spelers tegenwoordig veruit in de minderheid zijn.

In het Abe Lenstra-stadion stond het thuispubliek op de banken voor Kito of Quito, zoals de bijnaam van het 19-jarige voetbaltalent luidt. Hij dribbelde naar hartelust door de Rotterdamse defensie, raakte geblesseerd aan zijn hamstring, maar werd na afloop uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Ploeggenoot Gerald Sibon, later uitgevallen met een gebroken neus, bezorgde Heerenveen een 1-0 overwinning.

Het levensverhaal van Kito is indrukwekkender dan de wedstrijdanalyse van de verliezende coach Bert van Marwijk. Terwijl de trainer van Feyenoord zichzelf voor de gek hield door het zwakke spel van zijn elftal veelbelovend te noemen, werd de publiekslieveling van Heerenveen bedolven onder de loftuitingen. Hij was er beduusd van en kwam nauwelijks uit zijn woorden, hoewel hij bij Heerenveen een aardig woordje Nederlands heeft geleerd. De Friese taal is nog niet besteed aan Kito.

In de catacomben van het stadion wilde hij alleen over voetbal praten. In willekeurige volgorde: ,,Ronaldo is mijn held. Ik moet nog meer goals maken. Ik wil later graag naar Benfica, maar eerst in Holland succes hebben.''

Kito wilde door de vragenstellers niet herinnerd worden aan zijn overleden ouders, die voor zijn neus om het leven zijn gekomen in Angola. Nog altijd schrikt hij zich rot, als trainer Foppe de Haan tijdens een oefensessie zijn stem verheft. De traumatische ervaringen zijn zo groot, dat Heerenveen gebruik maakt van een psycholoog.

De Haan: ,,Wij kunnen veel, maar dat konden we net niet. Die jongen sliep slecht en had nog zoveel te verwerken, dat we professionele hulp hebben ingeroepen. De laatste maanden wordt hij steeds stabieler en dat zie je terug op het veld. In het begin had hij geen referentiekader en deed hij eigenlijk maar wat. Nu leert hij van videobeelden wat hij goed en fout doet. Hij leert ontiegelijk snel. Hij is rechts maar speelt beter vanaf de linkerkant. Dat komt ons goed uit, want op die plek zijn we er nog niet helemaal uit. Ik hoop dat hij het gaat redden, want het is een hartstikke aardig joch.''

Kito belandde vier jaar geleden na de burgeroorlog in Angola te zijn ontvlucht met zijn zus in een asielzoekerscentrum in Raalte. Hij werd als voetballer ontdekt door een regionale scout uit Zwolle en werd lid van de plaatselijke amateurclub Be Quick '28. Daar speelde hij voor het eerst in een elftal. In Angola had hij gejongleerd op zanderige velden met partijtjes van vijf tegen vijf.

In Zwolle maakte hij indruk met zijn snelle demarrages. Twee jaar geleden kreeg Kito een jeugdcontract bij Heerenveen aangeboden. Vorig seizoen mocht hij een keer in de hoofdmacht invallen tegen Vitesse, zaterdag begon hij voor de eerste keer in het basiselftal. Zijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af, bijna niemand twijfelt aan een verlenging van de overeenkomst.

Door zijn baltechniek en startsnelheid kreeg Kito tegen Feyenoord vanaf de eerste minuut het publiek op de banken. Hij draaide de Koreaanse mandekker Chong-Gug Song horendol, maar in het zicht van het vijandelijke doel kon hij zijn solo's en slaloms geen passend vervolg geven. De half mislukte acties werden verklaard door zijn onervarenheid. Op de training zou hij de achterlijn wél halen met de bal aan de voet, bijna een vereiste voor het slagen van een klassieke buitenspeler die vanaf die positie een afgemeten voorzet moet geven.

Resteert de vraag in hoeverre Kito – alom gekenschetst als een ongeslepen diamant – zijn spontane manier van spelen moet aanpassen aan de Europese voetbalwetten. Trainer De Haan zweert bij een collectieve prestatie en zal zijn jonge aanvaller ongetwijfeld willen leren meeverdedigen. Kito is volgens zijn vaste begeleider Leen van der Lee vooral leergierig, omdat hij zijn Angolese vriendin een betere toekomst in Europa wil bieden. Ze was onlangs vijf weken over en verbleef met Kito in zijn `studentenflat' in het centrum van Heerenveen, waar de plaatselijke profclub huisvesting heeft geregeld voor jonge spelers die niet uit de buurt komen.

Van der Lee: ,,Die knaap wil knokken voor zijn meisje. Nu slaapt hij onder één dak met Amsterdammers en Scandinaviërs. Als hij nog een beetje stabieler wordt, kan hij op zichzelf gaan wonen. Volgend jaar krijgt hij hopelijk een Nederlands paspoort en kan hij aan zijn toekomst gaan werken. Daarom moet hij zo snel mogelijk de taal onder de knie krijgen. Dan kan hij straks ook zijn eigen zaken regelen als hij veel geld gaat verdienen.''

Heerenveen

1

Feyenoord

0

Ruststand 1-0. 20. Sibon 1-0. Schds: Haverkort. Tsch: 14.600. Gele kaart: Väyrynen (Heerenveen), Van den Berg, Lazovic, Van Persie en Schreuder (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen