Kamp: Defensie ontziet vrouwen bij ontslaggolf

Het ministerie van Defensie zal bij de komende ontslagronde bij de krijgsmacht geen vrouwen ontslaan. Dat zegt minister Kamp van Defensie in het septembernummer van Opzij. In een interview in het tijdschrift kondigt hij aan dat het streefcijfer van 12 procent vrouwen in 2010 gehandhaafd blijft. ,,Dat betekent'', zegt de minister, ,,dat we nu geen vrouwen willen ontslaan, want we zitten net op zo'n 8,5 procent.''

De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV reageert afwijzend. ,,Het bepalen van de ontslagvolgorde op basis van geslacht is volstrekt onacceptabel'', zegt vakbondsvoorzitter Jean Debie. Het ontzien van vrouwen bij de reorganisatie is volgens Debie niet mogelijk zonder afspraken met de bonden te schenden. Volgens VBM/NOV is afgesproken dat er eerst gekeken zou worden welke functies overbodig zijn. ,,Wie overtollig wordt, komt in een herplaatsingtraject. Defensie moet dan een vervangende functie zoeken. Het kan niet zo zijn dat bij herplaatsing van vrouwen andere criteria gelden dan bij herplaatsing van mannen. Iedereen moet een even grote kans hebben.'' De vakbond zal als het gaat om personeel dat al in dienst is, geen positieve of negatieve discriminatie accepteren. Bij de instroom van nieuw personeel mag de minister van de vakbond wel proberen meer vrouwen binnen te halen.

Defensie moet 380 miljoen euro bezuinigen. Als gevolg daarvan schrapt het departement de komende tijd ongeveer 9.000 van de circa 70.000 arbeidsplaatsen. Ook verdwijnen er onder meer vijf legerbases. ,,Wij zijn er niet voor de werkgelegenheid, maar voor het bijdragen aan vrede en veiligheid in de wereld'', zegt Kamp in Opzij. De plaatsen waar bases gesloten worden, worden niet gecompenseerd. Maar volgens de minister valt er misschien wel iets te halen bij het ministerie van Justitie. ,,Waar nog geld is voor nieuwe gevangenissen'', zegt Kamp.

Op de vraag wanneer de minister verwacht dat de eerste vrouwelijke generaal bij de Nederlandse krijgsmacht kan worden benoemd, antwoordt Kamp: ,,Als alles gaat zoals het er nu uitziet, in 2010. Maar dan moeten die paar vrouwelijke kolonels die in de operationele dienst zitten, niet voortijdig opstappen.''