Instelling van Ajacieden wekt woede Koeman

Niet eerder zag Ajax-trainer Ronald Koeman zijn elftal zo slecht spelen als zaterdagavond in Roosendaal tegen RBC.

Na het duel, dat het Amsterdamse team wel met 1-0 won, was de trainer furieus op zijn elftal. ,,Ik ben heel erg ontevreden. Als je slecht speelt, moet je in ieder geval de intentie hebben om je best te doen. Zelfs dat heb ik vandaag niet gezien.''

Er waren voor Ajax allerlei excuses aan te dragen. De ploeg miste een handvol basisspelers, kreeg de internationals pas enkele dagen voor het duel terug van hun verplichtingen tegen België en moet woensdag in de voorronde van de Champions League tegen Grazer AK plaatsing voor het miljoenenbal afdwingen. Voor Koeman telden die mogelijke oorzaken van het slechte spel niet. ,,Ik hou er niet van om daarnaar te verwijzen. We speelden gewoon ver onder ons niveau.''

In zijn woede over het vertoonde spel maakte de coach een uitzondering voor Escudé, Grygera en Soetaers. De Belgische nieuwkomer Soetaers, die opnieuw in de basis startte, maakte tien minuten voor de pauze het enige doelpunt van de wedstrijd. ,,Zelfs dat was geluk, want die bal werd van richting veranderd'', zei Koeman na afloop cynisch. Soetaers beaamde die visie. ,,Ik wilde voorgeven, maar raakte de bal verkeerd. Via de keeper ging-ie erin,'' zei de Belg eerlijk.

Koeman was een verliesbeurt niet slecht uitgekomen. ,,Misschien dat we dan met de neus op de feiten zouden zijn gedrukt'', verklaarde hij zijn opmerkelijke uitspraak. ,,Want ondanks ons slechte spel staan we na twee wedstrijden wel bovenaan in de competitie. Misschien dat dat bij sommige spelers zand in de ogen strooit.''

Dat RBC niet profiteerde van de slechte dag van Ajax mocht de ploeg zich aanrekenen. Eigenlijk was de formatie van trainer Robert Maaskant op alle fronten beter dan de Amsterdammers.

Na twee speelronden in de hoogste klasse van het Nederlandse betaalde voetbal zijn er nog drie clubs zonder puntverlies. RKC mag zich op basis van een beter doelsaldo koploper noemen. De Waalwijkers moeten in punten Ajax en Heerenveen naast zich dulden. Onder Martin Jol lijkt RKC opnieuw een goed seizoen tegemoet te gaan. De club ontdeed zich zonder zichtbare moeite van FC Zwolle (3-0). Redan scoorde tweemaal. Nieuwkomers Volendam en ADO Den Haag verwelkomden de eerste punten. Volendam verraste met een ruime zege op FC Groningen (3-0). ADO Den Haag hield voor eigen publiek Utrecht in bedwang: 1-1.

NEC, één van de deelnemers aan het UEFA-bekertoernooi, verloor in De Goffert kansloos van Roda JC: 1-3. Vitesse was niet opgewassen tegen NAC: 2-0.