Infraroodtelescoop gelanceerd

Vanaf lanceerbasis Cape Canaveral heeft vanmorgen een Delta II raket met succes de infraroodtelescoop SIRTF in een baan om de aarde gebracht. SIRTF (Space Infrared Telescope facility) is de vierde ruimtetelescoop die om de aarde cirkelt, maar de enige die infraroodbeelden vastlegt. Vooral oude, uitdovende sterrenstelsels en andere `donkere' materie zijn interessant voor infraroodwaarnemingen. De andere drie ruimtetelescopen fotograferen beelden in het zichtbare gebied (Hubbletelescoop), registreren gammastraling (Compton) en construeren beelden van opgevangen röntgenstraling (Chandra). In de woorden van NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie die de missies organiseert, zoeken de vier telescopen naar antwoorden op de vragen: Waar komen we vandaan en zijn we alleen?