Hockeyers rekenen zich rijk voor EK

Op weg naar het EK hockey in Barcelona bewees de Nederlandse ploeg zichzelf een dienst door gisteren opnieuw de Champions Trophy te winnen.

Hij is van nature een emotioneel mens, iemand bij wie maar weinig hoeft te gebeuren of de tranen staan in zijn ogen. Kan Joost Bellaart naar eigen zeggen niets aan doen. Een grootse prestatie, ongeacht van wie, een vlag en een volkslied, en de hockeybondscoach heeft een brok in zijn keel. ,,Zo ben ik nu eenmaal.''

Gisteren pinkte de joviale Zeeuw een traantje weg, nadat zijn ploeg zich in het `eigen' Wagener-stadion voor de vijfde keer in acht jaar had verzekerd van de prestigieuze Champions Trophy. Met 4-2 won de titelverdediger van Australië, waarna de zaterdag tot FIH Mastercoach gepromoveerde Bellaart, bekomen van de eerste emoties, zelfverzekerd verklaarde dat zijn selectie klaar is voor ,,een zegetocht'' bij het volgende week te beginnen Europees kampioenschap in Barcelona.

Dat valt nog te bezien, want in de Catalaanse hoofdstad treft Nederland een ander Duitsland dan het Perspektivkader dat zich in Amstelveen belachelijk maakte en zaterdag in het afsluitende groepsduel met 6-0 opzij werd gezet. Bellaart was na afloop dodelijk in zijn commentaar: ,,Als dit het B-team is, heb ik zorgen voor Duitsland. Deze jongens kunnen er helemaal niks van. Maar wat ik veel erger vind, is dat ze hier een ploeg naartoe sturen die niet wíl hockeyen. Ze moeten zich doodschamen.''

Apetrots was hij daarentegen op zijn eigen selectie, die de afgelopen week vooral zelfvertrouwen opdeed bij wat aanvoerder Jeroen Delmee vooraf ,,een oefentoernooi'' had durven te noemen. Natuurlijk had de Bossche routinier gelijk, maar een dergelijke kwalificatie zou een verkeerde indruk (kunnen) wekken, zowel bij pers, publiek als organisatie. En dus schermde Bellaart met de eer van volk en vaderland, daarbij geholpen door de afmelding van wereld- en Europees kampioen Duitsland.

Het energieke Australië verscheen, anders dan vorig jaar in Keulen, wel op volle oorlogssterkte en bleek gisteren lessen te hebben getrokken uit de 5-3 nederlaag van een week eerder. Spelverdeler Brent Livermore opereerde voor de verandering daadwerkelijk als een middenvelder en niet als een veredelde voorstopper zonder waarde. Bovendien bleek de ploeg van bondscoach Barry Dancer ditmaal niet of nauwelijks onder de indruk van het permanente geschuif met Nederlands belangrijkste pion, Teun de Nooijer.

Toch was het uitgerekend de linksmidden annex centrumspits die tien minuten voor tijd, net op het moment dat Australië moed vatte, toesloeg. Vanuit een onmogelijke hoek frommelde de later tot speler van het toernooi uitgeroepen balvirtuoos de bal in het doel: 3-2. Op aangeven van diezelfde De Nooijer gooide Klaver kort daarop, aldus Bellaart, ,,de wedstrijd op slot'' en was het verzet van de Australiërs gebroken.

Het doelpunt én de eindzege betekenden voor Klaver een persoonlijke triomf. Meer dood dan levend lag de 24-jarige spits zestien maanden geleden op het kunstgras, nadat een bal op volle snelheid op zijn slaap was beland. De aalvlugge aanvaller van Bloemendaal raakte in coma, kwam een paar dagen later in het ziekenhuis bij kennis en werkte maandenlang aan zijn herstel. Afgelopen week bewees hij, onder meer door vier doelpunten, terug op niveau te zijn, en riep hij herinneringen op aan de weergaloze en doeltreffende solo tegen Spanje, begin vorig jaar bij het WK in Maleisië, die zelfs de nieuwszender CNN haalde.

Maar Klaver was niet de enige die excelleerde. Bellaarts op vier plaatsen gewijzigde selectie (gemiddelde leeftijd 24,8 jaar) kreeg in Amstelveen een stoomcursus tophockey, en doorstond die test met glans. Vijf van de zes duels werden gewonnen. Slechts Pakistan (2-2) weerstond het elftal, dat vooral blij mag zijn met de ontbolstering van twee talenten: Floris Evers (20) en Rob Reckers (21).

In alle euforie signaleerde Bellaart desondanks ruimte voor verbetering. Zo kan het aangeven van de strafcorner (scoringspercentage dertig procent) beter, bleek de bondscoach ontevreden over de telkens matte openingsfase en ,,zullen we moeten leren de bal onder druk aan te nemen''. Het zijn details, maar zeker geen onbelangrijke, wist Bellaart. ,,Er is nog genoeg te doen.''

Wat eveneens voor verbetering vatbaar is, zijn de immer betwiste spelregels van het hockey, stelden Bellaart en De Nooijer vast. Met gevaar voor eigen leven stortte Paul Gaudoin zich gisteren in de baan van de strafcornerpush van Taeke Taekema. De aanvoerder van Australië overleefde de `zelfmoordaanslag' waar de Zuid-Koreanen tot voor kort een patent op hadden. Door hun lichaam in de strijd te werpen hopen lijnverdedigers een vrije slag af te dwingen wegens gevaarlijk spel. Meestal slagen zij in hun opzet. ,,Een gedrocht'', zo typeerde Bellaart de regel, die wat hem betreft borg staat voor ,,ernstige ongelukken''.

Samen met zijn Indiase en Pakistaanse collega drong hij vrijdag bij de wereldhockeybond FIH aan op maatregelen tegen het zogeheten `suicide-uitlopen'. Hoe lang die op zich zullen laten wachten? Bellaart, cynisch: ,,Voor `Athene' zal dat wel niet gebeuren.''

    • Mark Hoogstad