Gevangene wurgt in cel ex-priester

De Amerikaanse ex-priester John Geoghan, hoofdfiguur in het pedofilieschandaal binnen de Amerikaanse katholieke kerk, is zaterdag vermoord in de gevangenis in Shirley, Massachusetts.

De 68-jarige kindermisbruiker werd zaterdag net na de lunch in zijn cel gewurgd door een medegevangene. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet meer te redden. Geoghan zat sinds vorig jaar een straf uit van negen jaar wegens aanranding van een 10-jarige jongen in een zwembad in 1991.

In totaal hebben ongeveer 130 mensen een klacht tegen hem ingediend wegens seksueel misbruik van minderjarigen in de buurt van Boston. De katholieke kerk heeft inmiddels 10 miljoen dollar betaald en is bereid nog 55 miljoen te betalen om de slachtoffers te vergoeden.

Het schandaal rond Geoghan en andere pedofiele priesters deed de Amerikaanse katholieke kerk op haar grondvesten schudden en had wereldwijde repercussies. De affaire barstte echt los toen bekend raakte dat de katholieke kerk jarenlang systematisch pedofiele priesters van parochie naar parochie overplaatste wanneer beschuldigingen de kop opstaken.

Toenmalig aartsbisschop van Boston Bernard Law moest als gevolg van het schandaal aftreden. Boston vormt met twee miljoen parochianen het kloppend hart van de Amerikaanse katholieke kerk. Mitchell Garabedian, de advocaat die meer dan 100 slachtoffers van Geoghan vertegenwoordigt, reageerde verrast en geschokt op het nieuws. ,,Mijn cliënten hadden liever gehad dat Geoghan zou lijden onder nog twee processen en nog langer zou afzien in de gevangenis. De raadsman sluit niet uit dat enkele strafzaken tegen Geoghan met diens overlijden vervallen.

Geoghan werd in 1935 geboren in een katholiek gezin in Boston. In 1962 werd Geoghan tot priester gewijd. In 34 jaar doorliep hij 6 parochies, in de laatste parochie was hij verantwoordelijk voor verschillende jeugdgroeperingen. Hij werd diverse keren opgenomen voor behandeling, de eerste keer eind jaren '60. Ondanks recent vrijgekomen kerkdocumenten waaruit blijkt dat zijn oversten op de hoogte waren van zijn misdragingen, kon Geoghan telkens terecht in andere parochies. Hij had het vooral gemunt op jongens uit gebroken gezinnen.

In 1996 stuurde toenmalig aartsbisschop Bernard Law hem vervroegd met pensioen en prees hij hem voor ,,een vruchtbaar leven als geestelijke, jammerlijk afgebroken door ziekte''. Na aanzwellende geruchten over pedofilie werd Geoghan in 1998 uit het priesterambt gezet.