Gerard is Oké, Olé Olé

Gisteravond zag ik De Waarheid, op SBS6. Ik vond het in de gids al een mooie, heldere titel. Duidelijker dan bijvoorbeeld Cor op Reis (muzikale reisserie met Cor Bakker op Nederland 2) of Royal Rolf (Rolf Wouters bezoekt Europese adel op Nederland 1).

De Waarheid. Je hoeft niet eens precies te weten wat het programma behelst, je voelt intuïtief aan dat het om iets puurs gaat. Als de Gids je vertelt dat Gerard Joling in De Waarheid bekende Nederlanders confronteert met wat de roddelbladen over hen schrijven, begin je een beetje te twijfelen. Gerard Joling en bekende Nederlanders onder elkaar, dat kan nooit iets authentieks opleveren. Hoeft natuurlijk ook niet, maar de titel zet je even op het verkeerde been. De Waarheid zal dan wel grappig bedoeld zijn. Zo van, al zijn we beroemd, laten we ons zelf alsjeblieft niet al te serieus nemen, we zijn allemaal ook maar mensen. Een stukje zelfrelativering kan heel verfrissend werken.

Het programma vereist basiskennis. Je moet wel ongeveer weten wie wie is, want als Gerard de bekende Nederlanders met de roddels confronteert, verschijnen er geen titeltjes in beeld. Hoe de bekende voluit heet en waar hij of zij bekend mee is geworden komen we niet te weten. Gerard noemt ze bij de voornaam. Cor, Rolf. Gelukkig weet ik ongeveer wie wie is. Gerard Joling weet dat nog veel beter en hij benadert ze alsof het goede vrienden van hem zijn. Als Gerard op iemand af stapt kunnen er twee dingen gebeuren: óf de bekende Nederlander holt weg (Jeroen Pauw) of hij/zij geeft Gerard een dikke pakkerd (de rest).

In het laatste geval wordt er ook heel hard gelachen. Froukje (de Both) noemt Gerard een schat. Ze is niet zwanger en toont de camera haar platte maagstreek. Monique (Sluyter) vindt het goed dat Gerard haar vestje openritst om haar decolleté te kunnen bekijken. Ook Dewi (van Idols) trekt ongevraagd haar T-shirt omhoog om te bewijzen dat er niks in haar buik zit.

Birgit (Schuurman) doet na de reclame precies hetzelfde. Vanwaar het gemak waarmee de vrouwen deze intieme delen van hun lijf tonen? Is dat omdat Gerard een vriend van ze is? Of omdat het hier slechts om een homofiel gaat? Dat het dan mag? Of mag het sowieso? Omdat het allemaal toch niks meer uitmaakt? Omdat `lekker belangrijk toppie uit je plaat en dikke lul' moet kunnen? De waarheid, ik weet het niet. Bij Georgina (Verbaan) dacht ik het wel te weten. Dat was een van de twee momenten waarop het programma zijn titel heel even waarmaakte.

Gerard wilde het met Georgina over haar vermeende siliconenborsten hebben. De intense vermoeidheid waarmee Georgina met haar ogen rolde was echt. De zin die ze daarna zei ook: wil je even voelen?

Gerard vond het een logisch voorstel en kneep. Eerst in haar linker-, toen in haar rechterborst. Haar vriend zat er naast. Hij deed niks.

Een ander moment van waarheid kwam voorbij toen Gerard bij Han (Peekel) aan de keukentafel zat. Han zat niet in het programma omdat de bladen iets leugenachtigs over hem hadden geschreven, maar, nou ja, gewoon. Han vond het niet erg dat het waarom van zijn aanwezigheid onduidelijk was. Het mocht even gaan over Wordt vervolgd, het kinderprogramma waar hij in het verleden bekendheid mee verwierf. Miep miep, zoef zoef, memoreerde Han. En het strikje, zijn handelsmerk, daar wilde hij ook nog wel iets over kwijt: Als ik somber ben, draag ik een donker strikje, maar ben ik in een uitbundige bui, dan mag het strikje best iets frivools hebben. Wat kan de waarheid toch onthutsend zijn.

Kim van Kooten is actrice en scenarioschrijfster. Zij speelde de hoofdrol in de film `Zusje' (1995) en is binnenkort te zien in de nieuwe Nederlandse film `Phileine zegt sorry'.

    • Kim van Kooten