Geen standbeeld voor Hongaren in Transsylvanië

Het Roemeense ministerie van Cultuur heeft de Hongaren in Transsylvanië verboden in Arad een oud standbeeld terug te zetten voor de dertien Hongaarse officieren die daar in 1848 werden geëxecuteerd nadat de Hongaarse opstand tegen de Habsburgse overheersing was neergeslagen. ,,Het standbeeld past esthetisch gezien niet in het moderne stedelijke landschap van Arad. Bovendien steunt het ministerie alleen monumenten die belangrijke gebeurtenissen uit de Roemeense geschiedenis herdenken'', zo werd gezegd.

Tijdens de opstand van 1848 kozen de militairen in het fort de kant van de Hansburgers. Maar in 1849 moesten zij zich overgeven aan de Hongaarse opstandlingen. In augustus 1849 was Arad zelfs een week lang hoofdstad van Hongarije – tot de opstand werd neergeslagen en de dertien officieren werden geëxecuteerd.

Het betreffende standbeeld werd in 1880 in Arad neergezet, maar in 1924 door de Roemenen – die toen in Arad de dienst waren gaan uitmaken nadat Transsylvanië na de Eerste Wereldoorlog aan Roemenië was toegewezen – opgeborgen in de kelder van het plaatselijke fort. En daar moet het blijven, vindt Boekarest.

De nationalistische ondertoon van de verklaring van het Roemeense ministerie heeft in Boedapest tot enige opwinding geleid. Minister van Buitenlandse Zaken László Kovács liet gisteren weten een bemiddelingspoging te wagen. Hij zei dat de kwestie van het standbeeld een van ,,die verstorende elementen'' is die van tijd tot tijd de bilaterale relaties verstoren en dat hij ,,een paar stappen'' zal ondernemen in de hoop de zaak uit de wereld te helpen. Ook de – nationalistische – oppositie in Hongarije neemt de zaak hoog op. Oppositiewoordvoerder Zsolt Németh vroeg zich af of premier Péter Medgyessy, die onlangs zijn Roemeense collega op een gezamenlijke jachtpartij ontmoette, ,,bij het afslachten van tweeduizend eenden'' nog de tijd had gevonden stil te staan bij het thema van de Hongaarse standbeelden in Transsylvanië – een thema dat, zo onderstreepte hij, onder Medgyessy's voorganger Orbán steeds werd opgeworpen als Hongaarse en Roemeense leiders elkaar ontmoetten.